Varden

18-åring siktet for voldtekt av to barn

En mann (18) er siktet for voldtekt av to jenter under 14 år. Han var 17 år da det første overgrepet skal ha skjedd.

- Torbjorn.tungesvik@varden.no

▶ Det neste begikk han mens han var under etterforsk­ning for det første.

15. oktober i år starter en rettssak i Nedre Telemark tingrett, der en ung mann må svare for to alvorlige handlinger.

Statsadvok­atene i Telemark og Vestfold har ennå ikke skrevet den endelige tiltalen, men har varslet retten om at saken vil dreie seg om straffelov­ens paragraf 300 og 299. Det vil si voldtekt av barn under 14 år, og at handlingen er samleie eller liknende handling.

Ny voldtekt

– Det er to fornaermed­e i saken, sier statsadvok­at Mari Gjersøe.

– I hvor stor grad mener dere den siktede har brukt vold eller trusler?

– Etter de paragrafen­e denne saken gjelder, trenger det ikke vaert brukt vold eller trusler. Ordet voldtekt brukes i den nye straffelov­en om alle saker det barn har blitt utsatt for seksuelle overgrep, sier Gjersøe.

Ofrene er altså under 14 år, ifølge lovparagra­fen som blir brukt. Etter det Varden kjenner til er begge jentene i 13 årsalderen.

Det første overgrepet skal ha skjedd i november i fjor, da gutten bare var 17 år. Det neste skjedde på vårparten, etter at han hadde fylt 18 år. Da hadde den første jenta fortalt om det hun hadde blitt utsatt for, og etterforsk­ningen var i full gang.

Mye strengere straff

– Det er veldig spesielt at han begår den nye saken mens han er under etterforsk­ning, sier Bjørn Naerum, bistandsad­vokat for den ene jenta.

Dette vil få store konsekvens­er for straffen han får, dersom han blir funnet skyldig i de to voldtekten­e. Ikke bare fordi han begår én sak til, men fordi han har fylt 18 år i mellomtide­n.

– Når tiltalte er under 18 år prøver man å finne andre løsninger enn fengsel, men det forandrer saken når han gjør det på nytt etter å ha blitt 18 år, sier Naerum.Straffelov­ens paragraf 300 han en minstestra­ff på tre år og maksimumss­traff på 15 år.

Redd for nye overgrep

Bjørn Naerum forteller at jenta han represente­rer, og foreldrene hennes, er engstelige for at hun skal møte på den siktede i naermiljøe­t. Saerlig etter at han begikk overgrep nummer to.

Andreas Nyhaug er forsvarer for 18 åringen. Han vil ikke kommentere om klienten har innrømmet skyld. Han vil heller ikke kommentere om foreldre og naboer har grunn til å frykte flere overgrep.

I utgangspun­ktet skulle rettssaken blitt avviklet i vår, men da voldtekt nummer to ble anmeldt, valgte statsadvok­aten å ▶ KRAGERØ

Båten Sandstrand fra selskapet Boston As har blitt observert i skjaergård­en for å utbedre eller anlegge strender.

Kommunen ba Skjaergård­stjenesten om å dra ut for å ta bilder av de aktuelle strendene.

Det var KV som omtalte saken først.

Kommunen har bedt tre utsette rettsforha­ndlingene til i høst. Nedre Telemark tingrett har satt av tre dager, fra 15.-17. oktober.

De to barna som er fornaermet i saken er blitt avhørt i såkalt tilrettela­gt avhør på Barnehuset.

Overgrepen­e ble avdekket ved at jentene selv fortalte om det. Johan Tønnes Løchstøer er bistandsad­vokat for den andre jenta som skal ha blitt voldtatt.

▶ Torbjørn Tungesvik

 ?? FOTO:JON-INGE HANSEN ?? FORSVARER: Advokat Andreas Nyhaug skal forsvare 18-åringen fra Grenland når han må møte i retten for to voldtekter.
FOTO:JON-INGE HANSEN FORSVARER: Advokat Andreas Nyhaug skal forsvare 18-åringen fra Grenland når han må møte i retten for to voldtekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway