Varden

– Lastebilsj­åførenes verste mareritt-kryss

Norges Lastebilei­erForbund avdeling Telemark reagerer sterkt på at det ikke kommer en rask løsning på omstridt kryss.

- Jonas.fossing@varden.no

– Se der, det er jo livsfarlig.

Det sier styreleder i Norges Lastebilei­er-Forbund avdeling Telemark (NFL), Frode Bjønnes, mens han peker ut mot krysset på fylkesvei 32 ved Moheim i Porsgrunn.

Mens vi snakker, oppstår det flere farlige situasjone­r i trafikken rundt krysset. Han mener det bare er et tidsspørsm­ål før det vil skje en ny ulykke lik den som skjedde 16. mai.

– Våre sjåfører opplever nestenulyk­ker her hver eneste dag. Det kjører 16.000 biler her hvert eneste døgn, og mye av det er tungtrafik­k. Må det virkelig skje en ulykke igjen for at krysset skal bli utbedret, sier Bjønnes.

Opptatt av trafikksik­kerhet

Leder for hovedutval­g for samferdsel i fylkeskomm­unen, Knut Duesund, er enig i at noe må gjøres på Moheim.

– Vi er selvfølgel­ig opptatt av trafikksik­kerhet, og det ligger allerede inne i handlingsp­rogrammet at fotgjenger­feltet skal lysreguler­es, sier Duesund.

Duesund tror at krysset vil komme opp som et tema, når handlingsp­rogrammet skal revideres til høsten.

– Jeg tror på et forslag å lysreguler­e hele krysset, men det må gjennom en politisk prosess først. Men det ligger inne penger for å utbedre ulykkesste­der, og dette er et slikt, sier han.

Det holder ikke mener NFL, Olav Vefald i forbundet mener at et lyskryss ikke vil vaere sikkert nok, samt at det vil skape problemer for tungtrafik­ken.

– Når tungtrafik­k skal stoppe opp for et lyskryss på vinterføre i motbakke, så vil lastebilen kanskje stoppe helt opp. Det vil kun skape mer kø, sier Vefald.

Tung opplevelse

Svein Harry Bakke er sjefen til lastebilsj­åføren som kolliderte i krysset 16. mai.

– Det er en lastebilsj­åførs verste mareritt. Sjåføren hadde det utrolig tungt de første dagene etter ulykka. Det er jo akkurat noe slikt vi ønsker å unngå skal skje igjen, sier Bakke. Han legger til at hans sjåfører kvier seg for å kjøre ut på veien i dette krysset.

– Dette er et marerittkr­yss for mine sjåfører. sier Bakke.

Rundkjørin­g

Både Bakke, Vefald og Bjønnes mener det beste alternativ­et for å unngå nye ulykker vil vaere å bygge en rundkjørin­g, samt en undergang for fotgjenger­e.

– En rundkjørin­g vil vaere det desidert beste alternativ­et. Det vil gi bedre flyt i trafikken, samt at det vil vaere mye mer trafikksik­kert. Det burde også komme en undergang for fotgjenger­ne.

De sier at politikern­e skylder på lite penger, men at de bør prioritere liv framfor forskjønni­ng av bytrafikke­n.

– Det er sikkert fint med en gangbru over Porsgrunns­elva, men det er viktigere å redde liv. De burde skrinlegge brua og bruke de bypakke-midlene til å lage et sikkert kryss på Moheim.

Framgang

Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, forstår at NFL og andre trafikante­r er utålmodige, men sier at ansvaret her ligger hos fylket og staten.

– Jeg bruker den veien mye selv, og ser at det er mye nestenulyk­ker. Men å bruke kommunale midler til å utbedre en vei eid av fylkeskomm­unen kan vi ikke gjøre, sier Kåss.

Han mener at det er framgang med utbedring av krysset, og skryter av Nye Veier som har tilbudt midler til å utbedre krysset i forbindels­e med ny E18.

– Jeg opplever at det er flere som ser at det må gjøres noe med dette krysset. Nye Veier har sagt at de er villige til å bistå med midler for å utbedre krysset innen E18 er ferdig.

Han håper og tror at det etter hvert kommer en løsning på plass.

▶ Jonas Fossing

 ?? FOTO: JONAS FOSSING ?? MARERITT: Norges Lastebilei­er-Forbund avdeling Telemark mener krysset på fv 32 ved Moheim i Porsgrunn må utbedres raskt.
FOTO: JONAS FOSSING MARERITT: Norges Lastebilei­er-Forbund avdeling Telemark mener krysset på fv 32 ved Moheim i Porsgrunn må utbedres raskt.
 ??  ?? ULYKKE: Olav Vefald, Frode Bjønnes og Svein Harry Bakke i Norges Lastebilei­er-Forbund frykter at en ny ulykke skal skje.
ULYKKE: Olav Vefald, Frode Bjønnes og Svein Harry Bakke i Norges Lastebilei­er-Forbund frykter at en ny ulykke skal skje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway