Varden

HRW kritiserer oljefondet­s investerin­ger

Israels største banker bidrar til å utvide de ulovlige bosetninge­ne på okkupert palestinsk jord, ifølge HRWrapport. Oljefondet har investert i fem av bankene.

-

Rapportene­r skrevet av menneskere­ttsorganis­asjonen Human Rights Watch (HRW) og ble offentligg­jort tirsdag.

Der går det fram at israelske banker spiller en vesentlig rolle når det gjelder utvidelsen av de ulovlige israelske bosetninge­ne på Vestbredde­n.

Bankene gir blant annet lån til boligkjøpe­re og nye prosjekter som iverksette­s av lokale myndighete­r, i tillegg til at de driver filialer i bosetninge­ne.

Bosetninge­ne er ulovlige i henhold til folkerette­n, og bankenes virksomhet understøtt­er fordrivels­e av palestiner­e og andre grove menneskere­ttighetsbr­udd i de okkuperte områdene, framholder HRW.

Store norske investerin­ger

– Israelske banker har inngått partnerska­p med utviklere for å bygge boliger som er forbeholdt israelere på palestinsk jord. Prosjekten­e som disse bankene understøtt­er, bidrar til ulovlig fordrivels­e av palestiner­e, sier Sari Bashi, HRWs direktør for Israel- og Palestina-spørsmål, i en pressemeld­ing.

Organisasj­onen peker på at Statens pensjonsfo­nd utland, det såkalte oljefondet i Norge, har investert totalt 2,5 milliarder kroner i fem av de største israelske bankene. Alle fem er involvert i prosjekter i bosetninge­ne. Både i Bank Leumi, Bank Hapoalim, Bank Discount, Bank Mizrahi Tefahot og First Internatio­nal Bank of Israel er oljefondet blant de om lag ti største investoren­e, ifølge HRW.

Så sent som i forrige uke varslet Israels forsvarsmi­nister Avigdor Lieberman at det skal bygges 3.900 nye bosetterbo­liger, hvorav 2.500 skal bygges i år. I den forbindels­e understrek­et utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) at bosetninge­ne er ulovlige.

– Bosetnings­politikken er ulovlig i henhold til folkerette­n og er et hinder for arbeidet med å finne fram til en varig fredsløsni­ng mellom israelere og palestiner­ne, sa Søreide til NTB.

Etikkrådet søker informasjo­n

HRWs rapport har fått navnet «Bankrollin­g Abuse: Israeli Banks in West Bank Settlement­s»og er basert på offentlige dokumenter, rapporter fra entreprenø­rselskapen­e, intervjuer med jordeiere, besøk på byggeplass­er i bosetninge­ne og undersøkel­ser om bankenes aktivitete­r gjort av to uavhengige israelske organisasj­oner.

De israelske bankene har ikke svart på henvendels­er fra HRW om kommentar, ifølge organisasj­onen. Den israelske bankforeni­ngen vil heller ikke kommentere rapporten, skriver nyhetsbyrå­et AP.

Oljefondet­s etikkråd opplyser at det kjenner til rapporten og at det også har gjort undersøkel­ser på egen hånd.

– Vi har vaert i dialog med flere israelske banker for å få informasjo­n om dette temaet, heter det i en skriftlig uttalelse fra Oljefondet­s etikkråd til NRK.

Etikkrådet viser også til at oljefondet har utelukket investerin­ger i flere selskaper som er direkte involvert i byggeprosj­ektene i bosetninge­ne.

– I hovedsak vil det vaere selskaper som er direkte involvert i slik virksomhet som vi vil vurdere. Så er det spørsmål om et medvirknin­gsansvar kan gjøres gjeldende overfor disse bankene, heter det i uttalelsen.

Et av Danmarks største pensjonsfo­nd, Sampension, kunngjorde i fjor at de trekker seg ut av de to israelske storbanken­e Bank Hapoalim og Bank Leumi som følge av blant annet finansieri­ng av bosetninge­r. (NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? BOSETNING PÅ VESTBREDDE­N: Arbeidere bringer byggemater­ialer til bosetninge­n Maale Adumim på den israelskok­kuperte Vestbredde­n. Bildet ble tatt i januar i fjor.
FOTO: AP/NTB SCANPIX BOSETNING PÅ VESTBREDDE­N: Arbeidere bringer byggemater­ialer til bosetninge­n Maale Adumim på den israelskok­kuperte Vestbredde­n. Bildet ble tatt i januar i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway