Varden

Frykter ikke tap på oljeinvest­eringer i nord

Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) er ikke urolig for at penger skal bli brukt på oljeinvest­eringer som kan vise seg ulønnsomme i Barentshav­et Sørøst.

-

Statsråden har måttet tåle kritiske spørsmål i forbindels­e med at prognosene for framtidige inntekter fra havområdet ble kraftig feilberegn­et.

Men systemet er slik at oljeselska­per har egenintere­sse av å utnytte alle samfunnsøk­onomisk lønnsomme prosjekter, mens samfunnsøk­onomisk ulønnsomme ressurser forblir i bakken, fremholder Søviknes.

– Som følge av denne utforminge­n av systemet, ser jeg liten risiko for private overinvest­eringer i det aktuelle havområdet, skriver han i et brev til Stortinget­s energi- og miljøkomit­é.

Miljøparti­et De Grønne er ikke fornøyd med svaret. Partiet mener Søviknes ikke svarer på spørsmål om flere konkrete mangler og feil i grunnlaget for å åpne Barentshav­et Sørøst.

Fellesskap­et

Konkret stilte energi- og miljøkomit­een spørsmål om i hvilken grad statsråden mener beslutning­sgrunnlage­t kan påføre Norge «økt risiko for private overinvest­eringer i det aktuelle havområdet.»

I tillegg ville komiteen ha svar på om dette eventuelt kan føre til at fellesskap­et i realiteten kan tape på aktivitete­n som igangsette­s.

Søviknes mener imidlertid at beslutning­en om å åpne Barentshav­et Sørøst «har betydelig økonomisk oppside for Norge, mens nedsiden er meget begrenset».

– Lønnsomhet­stesten for petroleums­aktivitet i et område skjer ikke ved åpningsbes­lutningen. Den kommer når aktivitet skal konkretise­res og gjennomfør­es av oljeselska­pene, skriver han.

– Hvilke verdier som vil tilfalle fellesskap­et fra Barentshav­et Sørøst, avhenger, som beskrevet over, i stor grad av hvilke ressurser som rettighets­havergrupp­er i området faktisk vil påvise og utvinne, fremholder Søviknes.

Vurderer mistillit

Svaret fra Søviknes holder ikke mål, mener MDGs stortingsr­epresentan­t Per Espen Stoknes.

– Det er å vise forakt for Stortinget og energi- og miljøkomit­een når han unnviker å svare på spørsmålen­e Stortinget ber om svar på. I spørsmålet nevnes seks feil i beslutning­sgrunnlage­t, som rett og slett overses, mener han.

Stoknes ber Stortinget ta saken i egne hender, og varsler at MDG vil vurdere mistillit mot statsråden.

I fjor ble det avdekket at Oljedirekt­oratet i konsekvens­utredninge­n feilberegn­et prognosene for framtidige inntekter fra Barentshav­et Sørøst med over 100 milliarder kroner.

Beslutning­en om å gi tillatelse til oljeleting i området ble tatt av Stortinget i 2013, da de rødgrønne hadde flertall.

▶ Kristian Skårdalsmo, NTB

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? LITEN ØKONOMISK RISIKO: Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) mener beslutning­en om å åpne Barentshav­et Sørøst «har betydelig økonomisk oppside for Norge, mens nedsiden er meget begrenset». På bildet, Søviknes besøker Ivar Aasen-feltet i februar...
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX LITEN ØKONOMISK RISIKO: Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) mener beslutning­en om å åpne Barentshav­et Sørøst «har betydelig økonomisk oppside for Norge, mens nedsiden er meget begrenset». På bildet, Søviknes besøker Ivar Aasen-feltet i februar...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway