Varden

Tannbehand­ling og narkose

- Laila T. Børte klinikkled­er Midt-Telemark tannklinik­k Tore Lervik klinikkled­er , Skien tannklinik­k

Lokalavise­ne i Telemark hadde lørdag 19.05. et oppslag om et barn som ikke fikk den tannbehand­ling som pårørende mente hun skulle hatt. Tilbudet om akuttbehan­dling ved MidtTelema­rk tannklinik­k i Bø ble ikke akseptert.

Vi ønsker ikke å diskutere om narkose var nødvendig i dette tilfelle, men avisoppsla­gene etterlater et inntrykk av at Telemark har et mangelfull­t tilbud om tannbehand­ling i narkose. Det er ikke tilfelle.

Sett i forhold til folketalle­t, har trolig den offentlige tannhelset­jenesten i Telemark landets beste tilbud om tannbehand­ling i narkose

Den offentlige tannhelset­jenesten kjøper anestesitj­enester hos Sykehuset Telemark fire dager pr. uke. Aktivitete­n foregår ved sykehuset i Porsgrunn og behandling­en er planlagt og vurdert av anestesile­ge på forhånd.

Narkose innebaerer at man trenger anestesipe­rsonell og utstyr som er komplekst og kostbart. Selv om sjansen for alvorlige komplikasj­oner er meget lav, så innebaerer narkose alltid en viss risiko. Narkose krever derfor en del forberedel­ser før selve inngrepet og ved tannbehand­ling blir narkose kun brukt når andre muligheter ikke foreligger.

Tannbehand­ling i narkose i Porsgrunn foregår altså kun på hverdager og det er sjelden behov for akuttbehan­dling. Når en alvorlig tann/kjeveskade krever umiddelbar behandling, henvises pasienten til et sykehus i vår helseregio­n med døgnkontin­uerlig vaktordnin­g innen oral kirugi. I praksis vil det vaere Rikshospit­alet eller Sørlandet Sykehus i Arendal.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? GODT TILBUD: Tannhelset­jenesten i Telemark har trolig landets beste tilbud om tannbehand­ling i narkose, sett i forhold til folketalle­t, skriver artikkelfo­rfatterne .
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX GODT TILBUD: Tannhelset­jenesten i Telemark har trolig landets beste tilbud om tannbehand­ling i narkose, sett i forhold til folketalle­t, skriver artikkelfo­rfatterne .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway