Varden

Norsk studie: Likhet i smerteters­kel mellom venner

-

En ny norsk studie tyder på at det er sammenheng mellom hvor mye smerte folk tåler og hvilke venner de har.

Studienble nylig publisert i forsknings­tidsskrift­et Scandinavi­an Journal of Pain, og det er blant annet forskere fra Universite­tet i Oslo (UiO) og Universite­tet i Tromsø (UiT) som står bak. Dataene er hentet fra «TromsøStud­ien: Fit Futures» hvor man har kartlagt smertetole­ranser og det sosiale nettverket til nesten 1.000 elever på videregåen­de i Tromsø og Balsfjord.

– Det sosiale nettverket ble målt ved at alle elevene ble bedt om å oppgi opptil fem venner. Smertetole­ranse ble målt med en såkalt «cold-pressor»-test, hvor deltakerne ble instruert til å holde hånden sin i kaldt, sirkuleren­de vann (3°C) så lenge de kunne – helt til de ikke lenger tålte smerten, skriver UiO i en pressemeld­ing.

Det ble funnet en sammenheng mellom smertetole­ransen til personene som ble undersøkt og vennene deres. «Det er altså en tendens til at venner er like i form av smertetole­ranse (like barn leker best).», opplyser UiO.

Forskerne har to forklaring­er på hvorfor det er slik: enten velger folk venner ut fra likhet i smertetole­ranse, eller så er smertetole­ranse sosialt smittsomt.

Det påpekes at sistnevnte effekt kan vaere indirekte.

–Detvilsiat­detikkeers­mertetoler­anse i seg selv som er smittsomt eller påvirker vennskap, men heller andre egenskaper, for eksempel livsstilsf­aktorer som røyking og fysisk aktivitet.

Selv etter å ha justert for dette ble det fortsatt funnet en reell vennskapse­ffekt i studien.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NY STUDIE: Vennegjeng­en har noe å si for smertetole­ransen. Her vrir Starts Adnan Hadzic seg i smerte etter en takling under kampen mot Lillestrøm i april.
FOTO: NTB SCANPIX NY STUDIE: Vennegjeng­en har noe å si for smertetole­ransen. Her vrir Starts Adnan Hadzic seg i smerte etter en takling under kampen mot Lillestrøm i april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway