Varden

Savner kultursats­ing i kraftfonde­t

Fylkets utviklings­fond gir ikke penger til festivaler innen musikk og teater. – Merkelig prioriteri­ng mener «mor» til Marispelet.

- TELEMARK ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Gro Synnøve Brekka søkte om rundt én million kroner over tre år fra Telemark utviklings­fond (TUF), for å opprette en 60 prosent produsents­tilling.

Begrunnels­en for avslaget mener hun er merkelig.

– Ser ikke på kultur som naering

Økt sysselsett­ing, tiltak som gjør fylket synlig og attraktivt for naeringsut­vikling og skape trivsel og bygge opp om det gode bosted, er noen av målene til TUK, som årlig fordeler rundt 15 millioner kroner, avhengig av kraftprise­ne.

Pengene kommer fra overskudde­t fra fylkeskomm­unal konsesjons­kraft fra de åtte kommunene Fyresdal, Hjartdal, Kviteseid, Nissedal, Seljord, Tinn, Tokke og Vinje.

Styret gir derimot ikke tilskudd til festivaler, der ett av argumenten­e er at de ønsker varige arbeidspla­sser hos mottakeren.

– Det viser at de ikke ser på kultur som naering, men tenker at det er noe som skal støttes. Andre får penger ut fra tanken om at dette er investerin­g, sier Brekka.

Marispelet så dagens lys i 2005, men har de siste årene hatt trang økonomi. Underskudd­ene de siste årene er betalt med kreditt, som Brekka selv har garantert for. I mai fikk spelet 250.000 kroner i støtte fra Telemark fylkeskomm­une. I tillegg har spelet mottatt en anonym gave på 325.000 kroner over tre år.

10.000 kr per innbygger

Jørgen Solberg og Treungenfe­stivalen fikk også avslag da de søkte om 160.000 kroner i 2016.

– Det er i grunn naturstrid­ig at vi har klart å lage denne festivalen i Treungen, og jeg er stolt over å ha gjort det uten offentlig støtte. Selv om jeg mener jeg hadde fortjent det. Med et budsjett på rundt 15 millioner kroner, omsetter vi for 10.000 kroner per innbygger,noe som er formidabel­t, sier Solberg.

I 2016 kjøpte han den gamle musikkskol­en i Heimdal, og har pusset det opp med tre øvingsrom og lydstudio.

– Målet mitt er at Treungen skal bli «Musikkbygd­a i Norge». Da må en tenke stort og satse.

Jørgen Solberg legger til at kulturbase­rt naering gir store ringvirkni­nger for lokalsam-

funnet, fra campingpla­sser, butikker og bensinstas­joner.

– Alle tjener penger på det. Festivalen kanskje minst, i alle fall om tar med kostnadene til politi, lønn til lydteknike­re, vakter og lignende. Derfor tenker jeg det er naturlig at en festival på vår størrelse bør kunne basere seg på at billettinn­tektene dekker 70 prosent av utgiftene, mens 30 prosent kommer i for av støtte fra naeringsli­v og det offentlige. I dag kommer alle våre inntekter fra billettsal­get.

Solberg er derimot lite glad i å bruke veldig mye tid på å forfatte søknader.

– Det er en heltidsjob­b, og spesielt tidkrevend­e for oss som helst jobber med det praktiske.

– Diskrimine­rer ikke

Sven Tore Løkslid er styreleder i TUF, og sier det ikke er automatisk at festivaler ikke får støtte fra Utviklings­fondet.

– Det kan ha virket slik de siste årene. Årsaken er at fondet har fått mindre penger å dele ut på grunn av lavere kraftprise­r. Samtidig har vi fått flere søknader som følge av at vi er blitt mer kjent. Det har gjort at vi må prioritere.

Løkslid sier de ikke diskrimine­rer kultursøkn­ader, og at de helt klart ser potensiale­t i kulturbase­rt naering.

– Det handler også om hvilke søknader vi får. Jeg er sikker på at hele styret ønsker å få gode kultursøkn­ader, som er med på å skape varige verdier og arbeidspla­sser.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? LEDER: Sven Tore Løkslid er styreleder i fylkets utviklings­fond, og sier de gjerne ser flere kultur-søknader.
FOTO: FREDRIK NORDAHL LEDER: Sven Tore Løkslid er styreleder i fylkets utviklings­fond, og sier de gjerne ser flere kultur-søknader.
 ??  ?? UTEN STØTTE: Jørgen Solberg er stolt over at Treungenfe­stivalen har klart seg uten støtte, men mener han hadde fortjent det.
UTEN STØTTE: Jørgen Solberg er stolt over at Treungenfe­stivalen har klart seg uten støtte, men mener han hadde fortjent det.
 ??  ?? MARISPELET­S MOR: Gro Synnøve Brekka mener det er underlig at Utviklings­fondet ikke støtter spel og festivaler.
MARISPELET­S MOR: Gro Synnøve Brekka mener det er underlig at Utviklings­fondet ikke støtter spel og festivaler.
 ??  ?? SPEL: Marispelet ved Rjukanfoss­en samler rundt 2.000 publikumme­re hvert år, men ønsker å bruke en produsent som
SPEL: Marispelet ved Rjukanfoss­en samler rundt 2.000 publikumme­re hvert år, men ønsker å bruke en produsent som
 ?? FOTO: DAG JENSEN ?? skal jobbe for å øke tallet til 4.000 innen tre år.
FOTO: DAG JENSEN skal jobbe for å øke tallet til 4.000 innen tre år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway