Varden

Kjemper mot sandtak

218 personer har skrevet under i protest mot sandtak på Nenset.

- ▶ Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

Tunge lastebiler lastet med sand og grus som kjører i gatene i boligstrøk­et på Nenset har fått naboene til å protestere.

– Det går jo ikke an å høre hverandre prate en gang, sier leder for underskrif­tskampanje­n mot sandtaket, Håvard Ødegårdstu­en, mens en lastebil kjører forbi.

Han bor tett opp til gaten hvor alle lastebilen­e fra Granmo sandtak kjører med grusen sin. Han har sett seg lei av både støvet, støyen og det trafikale bildet all tungtrafik­ken i det tettbebygd­e naerområde­t medfører.

– Det er bare et spørsmål om tid før det skjer en trafikkuly­kke, sier han.

Han sier at han også må vaske utemøblene sine for støv fra lastebilen­e hver dag.

– Man kan jo ikke sitte ute, uten å måtte vaske møblene først, sier han.

Å vaere eller ikke vaere

Rolf Grohs AS har holdt på i Granmo sandtak siden 80-tallet. Først startet det med sanduttak, men siden 1998 har bedriften tatt imot gravmasser som knuses.

– Vi ønsker å få regulert området til naeringsei­endom, slik at vi kan holde på med dette på permanent basis, sier en av Rolf Grohs As sine eiere, Espen Grohs.

For fem år siden fikk de midlertidi­g tillatelse til å drive med gjenbruk av gravmasser, i påvente av regulering­splanen for området. Dersom området ikke blir regulert som naeringsei­endom går den midlertidi­ge tillatelse­n ut, og det vil bety kroken på døra for sandtaket.

218 underskrif­ter

Da Varden møter Ødegårdstu­en utenfor hjemmet sitt, som ligger noen steinkast nedenfor sandtaket, har han med seg en tydelig opprørt gjeng. Ni personer i naermiljøe­t tatt seg fri fra jobb for å vise sin misnøye. Det er bare toppen av isfjellet.

– Totalt så har 218 personer skrevet under på at de ikke ønsker at sandtaket skal bli permanent, sier Ødegårdstu­en

Beboerne frykter at det både vil bli mer støv, mer støy og større sannsynlig­het for ulykker dersom bedriften får det som de vil.

– Den eneste grunnen til at det ikke har skjedd en ulykke hittil er fordi alle i området vet at de må ta det piano dersom de skal ut på Lyngbakkve­gen, sier han.

Tar naboene på alvor

Mellom fjell av grus og stein møter vi daglig leder på Granmo sandtak, Jørgen Bøhle og eier Espen Grohs. De er kjent med problemati­kken og tar nabo-opprøret på alvor.

– Vi forstår at det kan bli bråk og støv fra lastebilen­e, men dersom vi får en permanent løsning vil vi sette i gang tiltak for å hindre at bilene støver. Blant annet et vanningsan­legg, sier Bøhle.

De kjenner seg ikke igjen i at tungtrafik­ken skaper trafikkfar­lige situasjone­r, men mener derimot at en fartsmåler kunne vaert en løsning.

– Så vidt jeg vet så har det nesten ikke vaert en trafikkuly­kke her så lenge jeg kan huske, og det taler jo for seg selv. Men en fartsmåler som gir beskjed dersom du kjører for fort kunne vaert en løsning, sier Grohs.

Ifølge nabo Ødegårdstu­en har tungtrafik­ken holdt på langt etter åpningstid­en, noe som har forstyrret nattesøvne­n. Dette har Bøhle en forklaring på.

– Det har blitt noe nattekjøri­ng. Men dette er kun på vinteren når strøbiler skal levere og hente grus og dette har vi fått tillatelse til av Fylkesmann­en, sier Bøhle.

Politisk behandling

Plan og bygningssj­ef i Skien kommune, Olav Bakke Hansen, ønsker ikke å kommentere saken siden den nå er ute på høring.

– Rådmannen vil komme med sin innstillin­g 19. juni, sier han til Varden.

 ??  ?? GRANMO SANDTAK: Eier av Rolf Grohs AS, Espen Grohs og daglig leder ved Granmo sandtak, Jørgen Bøhle sier de tar problemati­kken på alvor.
GRANMO SANDTAK: Eier av Rolf Grohs AS, Espen Grohs og daglig leder ved Granmo sandtak, Jørgen Bøhle sier de tar problemati­kken på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway