Varden

Politikere i styrene

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Torsdag kveld skal Skien kommune vedta en ny versjon av sin eierskapsm­elding, det vil si dokumentet som angir strategien for eierskap i selskapene kommunen eier. Kim Kise (Frp) heiser på betimelig vis flagget, og mener det er flere forhold ved utøvelsen av eierskap som krever oppmerksom­het. I bystyremøt­et vil Frp foreslå at bystyret setter ned en komité som ser på kommunens eierskap med større grundighet enn hva det blir anledning til i et bystyremøt­e. Dette er et forslag vi hilser velkommen, og vi ser gjerne at denne komiteen eller utvalget, dersom dette blir vedtatt, blir satt sammen på en måte som kan gi et uhildet perspektiv.

▶ Vi oppfatter at saerlig sammensetn­ingen av styrene i de kommunale selskapene er problemati­sk. I eierskapsm­eldingen er det listet opp en lang rekke kriterier for valg av styremedle­mmer, men det kan ikke vaere tvil om at det er partiboken som først og fremst styrer. Det er selvsagt ikke tilfeldig at Ap har styreleder­vervet i selskaper som Bjorstadda­len avfallsanl­egg, Skien fritidspar­k, Kontorbygg og Ibsenhuset. I sistnevnte selskap er det tre Ap-politikere, én fra SV, én fra Høyre, én fra Bypartiet og en ansattrepr­esentant.

▶ Vi mener ikke at politikere er uegnet til å sitte i styrene i de kommunale selskapene, men det er grunn til å spørre seg om hvorfor styrene naermest utelukkend­e fylles opp av politikere, fordelt og basert på hvem som har makten i kommunen. Man kan også spørre seg om det er hensynet til kommunens interesser i byens kulturhus som er årsaken til dette, om det er helt tilfeldig at de valgte medlemmene tilfeldigv­is er de best egnede eller om det er hensynet til partienes og politikern­es interesser som er viktigst.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway