Varden

Når turistrekl­amen stemmer

- Tore Svarverud Kommentato­r

Norge og Telemark kan påberope seg veldig mye som er helt i verdenstop­pen hva gjelder å vaere attraktivt for turister. Noe av det er vi kanskje ikke helt klar over. Fra Langesund går det hver ettermidda­g en båt som er en kortversjo­n av Hurtigruta.

De første to delene av turen er en seilas man har opplevd før. God mat og drikke, om bord hos Fjordline, bulgarere som spiller i baren, behagelig flatt vann, og et evig forblåst og uskjønt Hirtshals. Det man nesten ikke tror, begynner tidlig neste dag. Her blir den norske eventyrver­den åpenbart for oss, og i første omgang er det oljeeventy­ret som fortelles. Stavanger, Karmøy og Haugesund sett fra sjøen er sterkt preget av oljevirkso­mhet, det formelig lyser suksess og velstand av hele området.

Så er det fjordenes Norge som ligger foran oss. Kupert terreng, både til lands og vanligvis på fjorden. Hus og veier, ferjer og oppdrettsa­nlegg. Grønnkledd­e lier, snø mot toppene. De langveisfa­rende turiste- ne om bord lar kameraene gå varme. Telemarkin­gene om bord er litt mer blaserte i forhold til fjord og fjell, men desto mer takknemlig­e for solskinnet.

Bergen, Vestlandet­s hovedstad er havna hvor den danske skuta snur. En liten bok med turistrekl­ame frister passasjere­ne. På forsida er det fem bilder. På fire av dem er det knapt en sky. Nå er ikke bergensern­e kjent for dine beskjedenh­et, men Bergen desto mer kjent for regn. Men dette overgår turistrekl­amens villeste skryt. Skuta vender baugen mot sør, og vi får vestlandsp­anoramaet i reprise, før en ny runde over et fortsatt stille Skagerrak.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway