Varden

Boikotten av lasteskipe­t er lovlig

-

Boikotten av det maltesiske lasteskipe­t fortsetter. Den er lovlig, fastslår Nedre Telemark tingrett.

Sjømannsor­ganisasjon­ene vil tvinge rederiet til å inngå tariffavta­le for mannskapet de mener er grovt underbetal­t.

Det filippinsk­e mannskapet ombord i det greskeide lasteskipe­t tjener 9297 kroner måneden, inkludert overtid. Ved en tariffavta­le med Den Internasjo­nale Transporta­rbeiderfød­erasjonen (ITF) vil lønna bli 16.517 kroner. Retten legger til grunn ITFs påstand om at mannskapet ombord tjener ikke mer enn en sjømann på en indisk innenriksf­erje, langt under det laveste som er normalt i internasjo­nal shipping.

– Et slikt lønnsnivå og manglende forpliktel­ser ved en tariffavta­le vil måtte anses som et forsøk på å skaffe seg en konkurrans­efordel fra rederiets side i forhold til redere med tariffavta­le.

Det vil således vaere et forhold som utfordrer rederier og dermed arbeidstak­ere i rederier med tariffavta­le. Dette er et forhold som gjør det naturlig at sjømannsor­ganisasjon­er griper til boikott-våpenet, heter det i kjennelsen fra Nedre Telemark tingrett.

Rederiet ba om en midlertidi­g forføyning som påla lastearbei­derne på Yara å fullføre lastingen av skipet, men tapte. Boikotten er lovlig i henhold til boikottlov­en, fastslår retten.

Skipet har vaert boikotten siden 18. mai.

Skipet lå halvveis lastet ved kai hos Yara da boikotten ble innledet. Det skal gå til Kina med kunstgjøds­el.

– Boikotten fortsetter, retten har fastslått at den er lovlig. Nå er det opptil rederiet hva de vil gjøre, sier ITFs prosessful­lmektig i saken, Sigmund Zwilgmeyer Berg.

 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? FORTSATT BOIKOTT: Boikotten av Elina B er lovlig.
FOTO: JON-INGE HANSEN FORTSATT BOIKOTT: Boikotten av Elina B er lovlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway