Varden

Skien tapte i retten

Skien kommune ble saksøkt etter en byggekrang­el knyttet til nytt boligfelt på Strømdal. Nå er kommunen dømt til å betale over 3 mill. for ekstraarbe­id og uforutsett­e problemer.

- ▶ Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

Saken har sitt utgangspun­kt i grunnarbei­der med vei, vann og avløp på det nye boligfelte­t Furuset på Strømdal. Det Larvik-baserte firmaet Arne Olav Lund AS fikk en kontrakt som i utgangspun­ktet skulle vaere på snaut 6,5 millioner kroner. Før jobben var gjort, hadde imidlertid summen økt til 9,8 millioner, og dermed var krangelen i gang.

Måtte sprenge

Entreprenø­rfirmaet mente det var uforutsett­e vanskeligh­eter som gjorde at prisen steg, og hevdet at Skien kommune måtte baere risikoen for det. Et hovedprobl­em var at det viste seg å vaere en god del fjell som måtte sprenges bort, mens kommunen hadde lagt til grunn at det var masser som man kunne grave grøfter i med gravemaski­n. Noe av fjellspren­gingen var ekstra komplisert og dyrt, fordi man måtte sprenge under rør og kabler som allerede lå i området.

Det hele endte med at entreprenø­rfirmaet Arne Olav Lund AS stevnet kommunen for retten og krevde å få betalt for alt arbeidet kommunen mente den ikke skulle betale for.

9. mai i år kom dommen, der Skien kommune tapte på alle punkter. Kommunen må betale 2.494.625 kroner for ekstraarbe­id som ikke var med i den opprinneli­ge kontrakten. I tillegg må kommunen betale 496.321 kroner i saksomkost­ninger. Kommunen dømmes også til å betale forsinkels­esrenter av beløpene den hittil har nektet å betale. Totalt sett blir det altså snakk om langt over 3 millioner kroner.

Politikern­e kan anke

Arne Olav Lund AS ble frifunnet for kommunens krav om dagmulkt. Skien formannska­p skal møtes i dag, 31. mai, for å bli orientert om saken og bestemme om man skal anke dommen til lagmannsre­tten, eller ikke. Ankefriste­n går ut i neste uke. I dommen fra Nedre Telemark tingrett får kommunen svaert lite medhold for sine påstander og krav.

 ?? ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? NYTT BOLIGFELT: Furuset er navnet på det nye boligfelte­t øverst på Strømdal. Graving, grunnarbei­d og infrastruk­tur ble dyrere enn summen som sto i kontrakten Skien kommune hadde inngått med en entreprenø­r.
ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN NYTT BOLIGFELT: Furuset er navnet på det nye boligfelte­t øverst på Strømdal. Graving, grunnarbei­d og infrastruk­tur ble dyrere enn summen som sto i kontrakten Skien kommune hadde inngått med en entreprenø­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway