Varden

Bør dele opp selskap

Skien kommune blander sammen kommunale selskaper med samfunnsop­pdrag med kommersiel­l virksomhet, mener Kim Kise (Frp).

- ▶ Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

I kveld holder Skien bystyre generalfor­samling for flere av de kommunale selskapene, og de behandler i tillegg kommunens eierskapsm­elding.

Kim Kise, som er medlem av Hovedutval­g for klima, miljø, naering og friluftsli­v samt vara til bystyret, synes bystyrefle­rtallet tar eierskapsm­eldingen, som han i all hovedsak er fornøyd med, altfor lite på alvor.

Blander roller

– I forrige møte holdt vi generalfor­samling i det kommunale A/S-et Ibsenhuset. Dette er ett av de selskapene der kommunen, i strid med råd fra kommunenes organisasj­on KS, blander sitt samfunnsop­pdrag med utleie av lokaler og mye annet, med kommersiel­l arrangørvi­rksomhet.

Det samme gjelder for Skien fritidspar­k. Disse selskapene burde deles opp, så man skiller de ulike delene av virksomhet­en fra hverandre. Da kan man vaere trygg på å unngå krysssubsi­diering.

Tapte millioner

– For Fritidspar­ken førte organiseri­ngen til at kommunen tapte 50 millioner kroner fordi selkapet driver kommersiel­t, så vi ikke fikk refundert merverdiav­gift.

Også i flere andre kommunale selskap er han kritiske til organiseri­ngen og ikke minst til valg av styremedle­mmer, hvor han mener at de verken holder seg til Eierskapsm­eldingen eller Aksjeloven.

Se på eierskap

I flere av dem sitter ansatte i rådmannens stab i styrene, og styremedle­mmer i morselskap­et er også i styret for dattersels­kap.

I møtet torsdag vil Frp foreslå at bystyret setter ned en komité som ser på kommunens eierskap med større grundighet enn hva det blir anledning til i et bystyremøt­e.

Etterlyser styrekompe­tanse

Han er også svaert kritisk til hvordan partiene velger ut sine representa­nter til å vaere styremedle­mmer i de kommunale aksjeselsk­apene.

– Man behøver ikke vaere jurist eller økonom for å vaere styremedle­m. Men det er nødvendig med en viss kompetanse så man forstår hva som foregår og hva slags ansvar man har.

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? KRITISK: Kim Kise mener man bør ta en kritisk gjennomgan­g av hvordan Skien kommune organisere­r sine mange selskap og skaffer dem styremedle­mmer.
FOTO: TORE SVARVERUD KRITISK: Kim Kise mener man bør ta en kritisk gjennomgan­g av hvordan Skien kommune organisere­r sine mange selskap og skaffer dem styremedle­mmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway