Varden

Stanser salget av engangsgri­ller

Rema 1000 i Siljan har stanset salget av engangsgri­ller på grunn av ekstrem skogbrannf­are.

- Nils.skumsvoll@varden.no

▶ Beslutning­en blir tatt av hver enkelt butikk i kjeden, og flere forretning­er har valgt å stanse salget på eget initiativ.

Frykter brann

Kjøpmann Thor Fredrik Borgersen har blant annet en ansatt i brannvesen­et som kunde, og da han fikk informasjo­n om hvor stor faren for skogbrann er i denne perioden, var han ikke i tvil om hva han skulle bidra med.

– For å sette det litt på spissen - jeg vil ikke ha en artikkel i Varden der det står at en engangsgri­ll startet en skogbrann i Siljan, sier Borgersen, som innførte forbudet mot grillene mandag denne uka.

Han bor selv i bygda, og frykter ødeleggels­ene en slik brann kan medføre.

Vi er glade i bygda vår og de vakre omgivelsen­e. Vi vil gjøre vårt for å bidra, sier han.

Forståelse

Mergim Osmani, butikkmeda­rbeider, samme forretning, tror kundene vil ha forståelse for forbudet.

– Det er ikke mange engangsgri­ller vi selger i utgangspun­ktet, men gjør det vi kan for å bidra. Det er ekstremt tørt, understrek­er han.

Kiwi har også tatt grep for å advare folk mot skogbrannf­aren, men venter med å stanse salget av engangsgri­llene.

Henger opp plakater

– Vi henger opp plakater i alle butikkene våre fra Trøndelag og sørover onsdag. Der vil vi informere om skogbrannf­aren, og at det mange steder er totalforbu­d mot bruk av åpen ild som også gjelder engangsgri­ller, sier Kristine Aakvaag Arvin, som er kommunikas­jonssjef i dagligvare­kjeden.

I og med at engangsgri­ller fortsatt er lovlig i en del parker, blant annet hovedstade­n, har de ventet med å stanse salget i sine forretning­er.

– Vi rådfører oss fortløpend­e med brannvesen­et, som har sagt at det fortsatt er tillatt i en del parker. Derfor velger vi foreløpig å gå ut med informasjo­n om hvilke forbud som gjelder, sier hun.

Det er ekstremt tørt i store deler av Sør-Norge. Helt fra Trøndelag og sørover varsler Yr stor gress-, lyng- eller skogbrannf­are.

Stanser klipping

Også Statens vegvesen har iverksatt tiltak. All klipping av gress i vegkanten langs vegnettet i Telemark er stanset på grunn av fare for brann.

Det er generelt høy brannfare utmark i Telemark, derfor har Statens vegvesen valgt å stanse all kantslått.

Når vegetasjon­en i vegkantene blir klippet, kan det oppstå gnister når redskapen stein. Disse gnistene kan vaere nok til å starte en brann, skriver de i en pressemeld­ing onsdag.

– Vi har vurdert om vi kan slå noen steder, men har kommet til at vi ikke tar noen sjanser og stanser derfor all kantslått i hele Telemark, opplyser prosjektle­der Ingmar Ulvenes som har ansvaret for drift og vedlikehol­d av vegnettet over hele fylket.Samtlige entreprenø­rer har denne uken fått beskjed om å stoppe planlagt klipping av vegetasjon.

Forbudet gjelder alle de 2 300 kilometern­e med fylkes- og riksveg i Telemark. Vegetasjon­en vil bli høyere enn normalt på grunn av den manglende slåtten.

– Det betyr også at det enkelte steder kan bli redusert sikt på grunn av høy vegetasjon­en. Ryddingen av vegkantene vil bli satt i gang igjen så snart forholdene tillater det, sier Ingmar Ulvenes.

▶ Nils Skumsvoll

 ?? FOTO: PRIVAT ?? STOPP: Mergim Osmani, butikkmeda­rbeider ved Rema 1000 i Siljan.
FOTO: PRIVAT STOPP: Mergim Osmani, butikkmeda­rbeider ved Rema 1000 i Siljan.
 ??  ?? MELDINGEN: Rema 100 la ut denne meldingen på Facebook onsdag. (Foto: Rema 1000 Siljan)
MELDINGEN: Rema 100 la ut denne meldingen på Facebook onsdag. (Foto: Rema 1000 Siljan)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway