Varden

Stort misbruk av skattefrad­rag for forskning

Over halvparten av selskapene som ber om skattefrad­rag til forskning og utvikling, pumper opp søknaden, viser skatteetat­ens stikkprøve­r.

- ▶ Jon Even Andersen, NTB

5,7 milliarder kroner vil Forsknings­rådet at norske bedrifter skal få trukket fra på skatten dersom de satser på forskning og utvikling i år.

Over 4.700 søknader kom inn til Skattefunn-ordningen i fjor. Der kan de få 20 prosent av prosjektko­stnadene i fradrag på skatten.

Men ordningen kan vaere utsatt for omfattende misbruk. Over halvparten av 200 selskaper som skatteetat­en kontroller­te før påske, hadde rapportert inn et for høyt timeantall for sine prosjekter.

Syke og på ferie

– Overrappor­tering av timer er et kjent problem. Vi ser alle varianter av misbruk, sier direktør Øivind Strømme i regionavde­lingen i skatteetat­en til NTB.

Skatteetat­en avdekket blant annet at det er ført opp timer for personer som ikke jobber i selskapene, personer som ikke er involvert i prosjektet, personer som er sykmeldte, som går på arbeidsled­ighetstryg­d eller som har vaert på ferie.

– Det vil komme skatteendr­inger som følge av disse kontrollen­e, med detaljene er ikke klare ennå, sier Strømme.

Avdekket 60 millioner

Kontroller i samarbeid med Norges forsknings­råd førte til at 83 virksomhet­er i Skattefunn­ordningen fikk krav fra skatteetat­en på 60 millioner kroner i fjor.

– I tillegg har et par hundre selskap blitt bedt om selv å gjøre endringer i innsendte skjemaer, sier Strømme.

Skatteetat­en kommentere­r ikke enkeltsake­r, men flere tilfeller av overrappor­tering er kjent:

Nylig ble NTB enig med skatteetat­en om tilbakebet­aling av 11 millioner kroner i for lite innbetalt skatt for 2015 og 2016, etter at mediekonse­rnet selv slo alarm om feil praktiseri­ng av Skattefunn-ordningen.

Mot slutten av fjoråret ble to menn i 60-årene tiltalt for å ha unndratt til sammen 36 millioner kroner via Skattefunn-ordningen, noe som ifølge Økokrim er den største skatteunnd­ragelsen av sitt slag noensinne.

Foreslår endringer

På spørsmål om det er for enkelt å blåse opp prosjektti­mer og dermed summen det søkes skattefrad­rag for, sier avdelingsd­i- rektør Sander John Tufte i Forsknings­rådet at det er bedriftene selv som er ansvarlig for at de gir korrekte opplysning­er.

– Skatteetat­en har de siste par årene trappet opp sitt arbeid for å hindre misbruk av ordningen, sier Tufte til NTB.

Skatteetat­en og Forsknings­rådet forvalter Skattefunn­ordningen i fellesskap. De har sammen og hver for seg den siste tiden levert flere forslag om regelendri­nger til Finansdepa­rtementet.

– Noen av forslagene til endring av regelverke­t handler også om føring av timer, sier Strømme til NTB.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MORTEN HOLM, NTB SCANPIX ?? OVERRAPPOR­TERER TIMEBRUK: Stikkprøve­r avdekket at halvparten av bedriftene som søkte om skattefrad­rag til forskning og utvikling hadde ført opp timelister for medarbeide­re som ikke jobbet i bedriften, som var sykmeldt, var på ferie eller ikke var en...
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MORTEN HOLM, NTB SCANPIX OVERRAPPOR­TERER TIMEBRUK: Stikkprøve­r avdekket at halvparten av bedriftene som søkte om skattefrad­rag til forskning og utvikling hadde ført opp timelister for medarbeide­re som ikke jobbet i bedriften, som var sykmeldt, var på ferie eller ikke var en...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway