Varden

OECD venter dempet vekst i Norge

OECD spår at den økonomiske veksten i Norge vil falle noe i år og neste år. Boligmarke­det er fortsatt det største faremoment­et.

-

OECD la onsdag fram sin årlige rapport om globale økonomiske utsikter. Der framheves boligprise­ne som en avgjørende usikkerhet i Norge.

Det store spørsmålet, ifølge OECD, er om prisfallet de siste månedene har vaert nok til å forhindre et større boligkrakk.

Alt i alt venter OECD en økonomisk vekst på 1,8 prosent i Norge i år, ned fra 1,9 prosent i fjor. Neste år spås det at veksten vil falle videre til 1,6 prosent.

Sterk fastlandsø­konomi

Hovedbilde­t er likevel positivt. Fastlandsø­konomien beskrives som robust, og OECD tror den økonomiske veksten på fastlandet vil fortsette å skyte fart i år. Samtidig kommer flere i jobb, og arbeidsløs­heten ventes å fortsette nedover.

Spådommen om svekket økonomisk vekst i 2019 forklares med kapasitets­begrensnin­ger.

OECDs tall for Norge er noe mer tilbakehol­dne enn prognoser EU og Norge selv har lagt fram.

I revidert nasjonalbu­dsjett ble det spådd en økonomisk vekst på 1,9 prosent både i år og neste år, mens EU venter en vekst i Norge på 1,8 prosent i år og 2,0 prosent neste år. Også EU framhever boligmarke­det som største faremoment.

Sterk global vekst

Samlet sett viser OECDs rapport at den økonomiske veksten nå er tilbake på de nivåene som var vanlige før finanskris­en i 2008. Globalt ventes det en økonomisk vekst på 3,8 prosent i år og 3,9 prosent neste år.

– Verdensøko­nomien gjør det endelig bedre. Det tok oss ti år å komme hit, sier OECDs generalsek­retaer Ángel Gurría.

Han framhever spesielt at arbeidsløs­heten neste år ventes å falle til sitt laveste nivå siden 1980 i OECDs medlemslan­d.

– Dette er gode nyheter, fastslår Gurría.

– Men vi står overfor flere utfordring­er. For mange husholdnin­ger er inntektsni­vået fortsatt lavere enn før krisen, og vedvarende svak lønnsvekst gir naering til sosial misnøye, advarer han.

Frykter handelskri­g

I tillegg trues den økonomiske veksten av økende internasjo­nale spenninger i handelspol­itikken, ifølge OECD. Frykten er at nye tollmurer og andre handelsbar­rierer skal stikke kjepper i hjulene for fortsatt vekst i en verdensøko­nomi som er langt tettere sammenvevd enn før.

Nettopp dette ventes å bli et viktig diskusjons­tema på OECDs ministermø­te, som startet i Paris går og fortsetter i dag. Der er finansmini­ster Siv Jensen (Frp), utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) og naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) alle på plass.

Nye handelsbar­rierer kan ramme norske eksportøre­r hardt, spesielt hvis også EU bestemmer seg for å øke tollsatsen­e. Norge har derfor krevd unntak hvis slike tiltak skulle bli en realitet. ▶ Johan Falnes, NTB

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? FRYKTER FOR FRAMTIDEN: OECDs generalsek­retaer Ángel Gurría er bekymret for svak lønnsvekst og økende handelskon­flikter.
FOTO: AP/NTB SCANPIX FRYKTER FOR FRAMTIDEN: OECDs generalsek­retaer Ángel Gurría er bekymret for svak lønnsvekst og økende handelskon­flikter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway