Varden

Takk for at Prestegård­en ble reddet

- Styret i Grenland Husflidsla­g

Takket vaere en fantastisk innsats fra byens brannvesen ble prestegård­en reddet etter ildspåsett­else fredag ettermidda­g.

Noen få minutter til, og det gamle vakre huset hadde blitt overtent. Det hadde blitt et stort tap for Skien, og ikke minst for Grenland Husflidsla­g som har leiet huset av Skien kommune siden november 2014.

Bygget er et kulturhist­orisk smykke, bygget i 1779 etter storbranne­n i 1777. To år tok det håndverker­ne å sette opp bygget, et hus med gjennomfør­te håndverksk­valiteter. Bygget er et av byens eldste hus. Det overlevde den store bybrannen i 1886 og er et signalbygg i aksen mot Telemarksg­ata og Brekkepark­en. Huset har vaert bosted for Skiens prestestan­d, og mange kulturpers­onligheter har bebodd huset. Her er det mye spennende kulturhist­orie i veggene.

Før Grenland Husflidsla­g flytta inn i Prestegård­en påla Riksantikv­aren at huset måtte sprinkles fra kjeller og til loft. Prisen ble estimert til 1,7 millioner kroner, og husflidsla­get måtte skaffe pengene. Sparebanks­tiftelsen Telemark-Grenland ble den største bidragsyte­ren, og sammen med UNI-stiftelsen og Skien kommune ble finansieri­ngen ordnet, beløpet ble 1,25 mill. kroner.

Vi i husflidsla­get er i dag svaert takknemlig­e for den økonomiske støtten vi fikk. En spesiell takk til Sparebanks­tiftelsen Telemark-Grenland som kom med det største bidraget og dermed dro lasset for resten av bidragsyte­rne. Det var brannvarsl­ings-, sprinklera­nlegget og dyktige brannfolk som reddet huset!

Prestegård­en er ikke bebodd, men det er et hjem for alle med håndverksi­nteresser. Et hjem der alle aldersgrup­per holder til. Fra Ung Husflid, sommerskol­e for barn, møtested for barselfore­ldre, og helgekurs og kveldskurs i ulike håndverks teknikker. I tillegg et det temakvelde­r og formiddags­kafé. Alle tilbudene er åpne for alle.

Prestegård­en er et hus med sjel og innhold, det er en sosial og en faglig møteplass og det ønsker alle hjertelig velkommen.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? REDDET: Brannsjef Guttorm Liebe konstatert­e at varslings- og sprinklera­nlegg og brannvesen­ets innsats reddet prestegård­en.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN REDDET: Brannsjef Guttorm Liebe konstatert­e at varslings- og sprinklera­nlegg og brannvesen­ets innsats reddet prestegård­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway