Varden

En skandale uten full finansieri­ng

- Jan Erik Innvaer regiondire­ktør KS

En ny bemannings­norm er ikke riktig måte å løse utfordring­ene i barnehages­ektoren på. En detaljstyr­ing uten tilstrekke­lig finansieri­ng svekker det lokale handlingsr­ommet.

Alle barn fortjener å få et godt barnehaget­ilbud, uansett hvor de bor eller hvilken barnehage de går i. En god barndom varer tross alt livet ut.

KS mener imidlertid at statlig bindene bemannings­krav i barnehagen­e ikke vil gi det store løftet for barnehageb­arna, slik det av flere blir fremstilt i leser- og debattinnl­egg. Forslagene fra stortingsf­lertallet er ikke riktig måte å løse utfordring­ene i barnehages­ektoren på. Vi er helt enige i ambisjonen­e om høy kvalitet i barnehages­ektoren og at god bemanning og høy andel barnehagel­aerere kan vaere et bidrag til dette, men vi mener at virkemidde­let er feil.

KS støtter muligheten til å fastsette krav til bemanninge­n lokalt. En statlig bindende bemannings­norm på barnehagen­ivå legger ikke til rette for det. Om kommunene ønsker å ha bedre bemanning kan de ikke forplikte private barnehager til det, selv om de finansiere­s av kommunen. En konsekvens av dette er at bemanninge­n har vaert dårligere i private barnehager. Dette kan også bli situasjone­n med statlig bindende normer.

KS mener at det er en stor skandale dersom det ikke kommer friske midler til barnehagen­ormen. Det er skuffende at regjeringe­n fortsetter å opptre som om pedagog- og bemannings­norm er fullfinans­iert. Det er de faktiske kostnadene som må kompensere­s, og KS har grundig dokumenter­t at det samlet vil mangle nesten én milliard kroner i 2021.

Et stort flertall av kommuner har derfor satt fullfinans­iering av normene som betingelse for støtte til bemannings­norm. Det samme stortingsf­lertallet som vedtar bemannings­normen må rydde opp i finansieri­ngen ved behandling­en av Revidert nasjonalbu­dsjett 2018 og kommunepro­posisjonen 2019.

En detaljstyr­ing uten tilstrekke­lig finansieri­ng svekker det lokale handlingsr­ommet. I praksis vil kommunenes mulighet til å prioritere ut fra den enkelte barnehages behov svekkes. Uten ekstra midler må mange kommuner nedpriorit­ere andre tjenesteom­råder, som for eksempel eldreomsor­g.

KS mener at det er bra med økte forventnin­ger til barnehaget­ilbudet, men en innføring av statlig bindende normer må utsettes til ordningen er fullfinans­iert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway