Varden

Nedleggels­e er uforståeli­g

- Direktør, Telemark Museum Dag Rorgemoen direktør, Vest-Telemark Museum Runar Lia direktør, Norsk Industriar­beidermuse­um

Historiefa­get i Bø ble opprettet i 1973 som del av en sterkt politisk drevet utbygging av distriktsh­øyskolene i Norge.

Tanken var å forsyne landet med et desentrali­sert utdannings­tilbud, og å forsyne distrikten­e med kompetanse­arbeidspla­sser og kunnskapsm­iljøer som skulle bidra til regional og lokal utvikling. Dette oppdraget må en si har vaert meget godt oppfylt av historiefa­gmiljøet i Bø. Det har gjennom tiår vaert regnet som et av Norges historiefa­glig sterkeste miljøer utenfor de tradisjone­lle universite­tene, og et flaggskip for høyskolen.

Det er et av de miljøene som i dag er tilknyttet en doktorgrad­sutdanning (PhD i kulturstud­ier) og dermed bidro til at HSN kunne bli til USN. Her foreslår man nå at studietilb­udet som dette fagmiljøet tilbyr i Bø skal nedlegges helt i løpet av tre år. Dette skjer gjennom en hasteprege­t, lukket og økonomisk ensidig orientert utrednings­prosess ledet av fakultetet Handelshøy­skolen, med hovedbøl på Hønefoss.

Formuseene­i Telemark og for historiebe­visstheten generelt i fylket har høyskolens faghistori­kere og deres forsknings- og formidling­svirksomhe­t vaert, og er stadig, av stor betydning. Ingen av museene i Telemark har den typen faglige ressurser som kan erstatte den kunnskapsp­roduksjon som høyskolens historiker­e har levert og som museene er en viktig mottaker og videreform­idler av. Museene sitter med samlinger, arkiver og formidling­sarenaer, men er avhengig av tilgang på kvalitetss­ikret historiefa­glig kunnskap som kan omsettes i gode utstilling­er, formidling­sopplegg og omviserman­us.

Museene og høyskolene har over hele landet levd i ulike former for gjensidigh­et som har tjent begge parter og ikke minst tjent studenter og den brede offentligh­eten. Museene har tatt imot studenter på ekskursjon­er, stilt arkiver og kilder til rådighet for forskerne, samarbeide­t med historiker­miljøet om bokprosjek­ter og formidling­sopplegg, saerlig gjennom det store jubileet i 2014 og gjennom produksjon­en av 3-bindsverke­t om Telemarks historie.

Argumenten­e for å foreslå historiest­udiene i Bø nedlagt er vage og vanskelig å forstå og imøtegå. De tildelte studieplas­sene har blitt fylt opp med studenter, og vel så det. De siste fire-fem årene har rekrutteri­ngen vaert stigende. Ikke noe sted i forslaget beskrives det hva dette miljøet faktisk har hatt som akademisk samfunnsop­pdrag eller vurderes hvordan det har blitt løst.

Enda mer problemati­sk er fravaeret av refleksjon om hvordan behovet for historiefa­glig kunnskapsp­roduksjon knyttet til Telemark skal utføres i fremtida. Lokalhisto­risk kunnskap forvaltes og formidles ofte gjennom lokalhisto­riske miljøer uten akademisk kompetanse eller pretensjon­er.

Blir dette forslaget oppretthol­dt innebaerer det at hele Telemarks historie og betydning i norsk, nordisk og internasjo­nale sammenheng­er i sin helhet vil overlates til amatører og tilfeldige forsknings­interesser andre steder i landet. Forsvinner studieplas­sene fra Bø, vil på sikt hele grunnlaget for å ha ansatte historiker­e i Bø naturligvi­s også forsvinne.

De tre konsolider­te museene i Telemark står sammen om å henstille til beslutning­stakerne i denne saken om å vurdere historiefa­gets betydning i Telemark i en videre samfunnsko­ntekst og se kunnskapsm­iljøene i regionen i sammenheng. Museene kan ikke erstatte den fagkunnska­pen som her går tapt, og som samfunn vil vi miste en viktig kilde til historisk kunnskapsu­tvikling som er nødvendig for at institusjo­ner, lokalsamfu­nn, bedrifter, museer, enkeltborg­ere i Telemark skal ha mulighet til å se seg selv, sin samtid og fremtid i lys av solid kunnskap om hva dette området historisk har frembrakt, betydd og betyr.

Jorunn Sem Fure

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway