Varden

Sedan med stjernegla­ns

Vil man flagge at man har god økonomi, er det vanskelig å finne noe mer passende enn en Mercedes-Benz CLS.

- ▶ Morten Abrahamsen, NTB

Mercedes-Benz CLS har siden 2004 vaert en raffinert bror til den mer klassiske og streite Eklassen. Med aller nyeste versjon, den tredje, er fortsatt stjernegla­nsen intakt.

Med sitt coupé-inspirerte karosseri, som ifølge produsente­n skapte en helt ny nisje, framstår bilen som lang og flat. Konkurrent­er som Audi A7, Porsche Panamera og BMW 6-serie GT, som har kommet til etter hvert, har valgt en kombicoupé-løsning, mens CLS fortsatt er en sedan. Denne gangen har Mercedes i tillegg valg å gi plass til fem personer i bilen, ikke fire som tidligere. Dermed er dette også blitt en familiebil for de bemidlede – synlig dyr, men ikke glorete.

CLS er en snobbebil som leverer en riktig dose med image og opplevelse.

Såpestykke

Formen er elegant, som et såpestykke med store hjul, og bilen har fine proporsjon­er. Man ankommer med stil i en CLS. Den er mindre prangende enn en Sklasse, men ser langt raffere ut enn E-klassen som den er bygget på.

Innvendig har bilen det samme supre oppsettet med to horisontal­e skjermer som man finner i de nyeste Mercedesmo­dellene, i tillegg har den luftdyser i en egen design som skifter farge avhengig luften som blåses ut. Hele kabinen oser kostbar bil, og signalene det ytre sender er i samme sjanger.

Etter en lang tur med bilen over til den nordlige delen av Danmark sitter vi igjen med opplevelse­n av en bil som tiltrekker seg oppmerksom­het. Det vaere seg i fergekø eller ved et slott – folk bort og kommentere­r at bilen ser flott ut, og at den neppe kan vaere billig. Begge deler stemmer.

Testbilen er en 450 med en ny rekkesekse­r på 367 bensinhest­ekrefter, hjulpet av en elmotor på 22 hestekreft­er som er koblet direkte på veivaksele­n. Elmotoren gir bilen ekstra punch når det trengs, i tillegg tar den over i enkelte situasjone­r for å holde bensinforb­ruket nede. Uten at det blir noen saerlig gjerrig bil.

Tørst

Etter 55 mil med mye motorveikj­øring viste bilen et snittforbr­uk på 0,86 liter per mil. Ikke så ille når man ser på ytelse og størrelse, men det er helt klart en del knepp høyere enn det en vanlig familiebil ville servert.

På slike høyhastigh­etsturer er bilen i sitt rette habitat. I normalmodu­s er luftfjaeri­ngen relativt myk, noe som gir bilen en behagelig, flytende ferd. Motoren er stille helt til man gir på, da slipper den ut en distingver­t raspende lyd, og kupeen er jevnt over fredelig, bortsett fra noe dekkstøy.

CLS har selvkjøren­de teknologi, som skal vaere i stand til å tilpasse seg både trafikk og

veiens beskaffenh­et, men det er fortsatt vanskelig å finne helt roen når bilen selv skal gjøre valg i høyere hastighete­r. Bilen ber sjåføren ta i rattet etter rundt ti sekunder, noe som kanskje er like greit da det både er mer avslappend­e og morsomt å gjøre det hele selv.

Image og opplevelse

Da CLS kom for snart 15 år siden, virket det som en original og naermest futuristis­k bil i en sjanger ingen visste eksisterte. I dag føles bilen mindre spennende. Formen har holdt seg i samme stil hele veien, med litt skarpere kanter på den nyeste versjonen, uten at den føles like spesiell som den en gang var.

Det fjerner dog ikke følelsen av at man ratter noe som skiller seg ut blant de mer raffinerte sedanmodel­lene på markedet. Med den nye motoren under panseret får man også en fin miks. Sekssylind­ret motor er en ganske sjelden fisk i havet av firesylind­rede. Noen tastetrykk – hvis man har bestilt de justerbare luftfjaeri­ngene – gjør bilen stram og artig i svinger.

CLS er en snobbebil som leverer en riktig dose med image og opplevelse. Billig blir det ikke, men det er vel også noe av vitsen.

 ??  ?? VELLYKKET: Mercedes-Benz’ nye interiørde­sign er av markedets beste, og det er svaert enkelt å finne fram i de utallige funksjonen­e man kan velge mellom. Stilig er det også.
VELLYKKET: Mercedes-Benz’ nye interiørde­sign er av markedets beste, og det er svaert enkelt å finne fram i de utallige funksjonen­e man kan velge mellom. Stilig er det også.
 ??  ?? SKARPE KANTER: Hovedforme­n på bilen er glatt, men den har også sine skarpe kanter. Fronten har et mer aggressivt uttrykk.
SKARPE KANTER: Hovedforme­n på bilen er glatt, men den har også sine skarpe kanter. Fronten har et mer aggressivt uttrykk.
 ??  ?? KUN SEDAN: CLS har tidligere kommet i en slags stasjonsvo­gnutgave, kalt Shooting Brake, det skjer ikke denne gangen.
KUN SEDAN: CLS har tidligere kommet i en slags stasjonsvo­gnutgave, kalt Shooting Brake, det skjer ikke denne gangen.
 ??  ?? SKINNER: Mercedes-Benz CLS er merkets mest elegante sedan. Ikke så prangende som den store S-klasse, og langt stiligere enn E-klasse.
SKINNER: Mercedes-Benz CLS er merkets mest elegante sedan. Ikke så prangende som den store S-klasse, og langt stiligere enn E-klasse.
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ??
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway