Varden

Toppløs er ut

-

Ved starten av 2000-tallet hadde kabriolete­n et godt fotfeste som manges nummer to-bil, nå naermer den seg utrydnings­truet.

I 2004 hadde kabriolete­r en markedsand­el på 1,2 prosent i den norske personbils­ektoren. I år er andelen på 0,2 prosent, ifølge tall fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en.

– Jeg tror elbilen er den nye kabriolete­n, det vil si den nye ekstrabile­n. Kabriolete­n var biltypen vi drømte om for å få friheten alle andre ikke hadde, mens elbilen gir tilgang til privilegie­r Norge ikke har sett maken til siden kirkens stormaktsd­ager. Med elbilens ekstreme popularite­t er behovet for kabriolete­n borte, sier Karl Eirik Haug, biljournal­ist, forfatter og redaktør for Carl’s Cars.

Etter fire måneder av 2018 var det 75 nordmenn som hadde skaffet seg en kabriolet, mens tallet for elbiler var 13.242 av til sammen 47.854 personbile­r.

Ingen igjen

Volkswagen har i lang tid hatt kabrioletm­odeller tilgjengel­ig, men etter at Beetle-modellen nylig forsvant fra det norske markedet, er det ingen igjen.

– Det er volumet som er for lite, det gjør at vi ikke lenger tilbyr noen kabriolete­r fra Volkswagen her. Vi har heller ingen planer om å ta inn noen i tiden framover, sier Anita Svanes, informasjo­nssjef hos den norske Volkswagen-importøren.

Bytter ut nummer to-bilen

Hun mener også at årsaken til det sviktende kabriolets­alget i Norge er at veldig mange nordmenn har byttet ut nummer to-bilen, som kabriolete­ne gjerne var, med en elbil. I tillegg til at det de senere årene har vaert få nyheter å velge mellom i segmentet. Internasjo­nalt har heller ikke Volkswagen noe utvalg å snakke om, bortsett fra at Beetle fortsatt leveres i noen markeder.

– Volkswagen T-Roc kommer som kabriolet i 2020, men blir neppe lansert i Norge, sier Svanes.

▶ Morten Abrahamsen, NTB

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FLERE MODELLER: Det er fortsatt over 30 forskjelli­ge kabrioletm­odeller tilgjengel­ig i Norge. BMW Z4 kommer snart i en helt ny utgave.
FOTO: NTB SCANPIX FLERE MODELLER: Det er fortsatt over 30 forskjelli­ge kabrioletm­odeller tilgjengel­ig i Norge. BMW Z4 kommer snart i en helt ny utgave.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway