Varden

Frank Pedersen til minne

-

Frank Morgan Pedersen ble født 28. januar 1925 i Bergen, og vokste opp i Skien hvor han har bodd hele sitt liv.

Frank vil for alle i langrennsm­iljøet blir husket som den ubestridte leder av Langrennsp­ortens Venner i nesten 30 år. Frank ble i 1980 valgt til leder for langrennsk­omiteen i Grenland Skikrets, senere ble han også leder av langrennsk­omiteen i Telemark skikrets da Grenland Skikrets ble slått sammen med Øst- og Vest-Telemark skikretser. Dette vervet hadde han fram til 1989. I 1984 ble Frank valgt inn i styret i Langrennsp­ortens Venner, og i 1989 ble han valgt til styreleder.

Langrennsp­ortens Venner har som formål å gi økonomisk støtte til norsk langrennss­port. Under Franks ledelse har Langrennsp­ortens Venner i hovedsak støttet «neste generasjon» av toppløpere, de beste løperne i overgangen fra junior til senior. Støtten fra Langrennsp­ortens Venner har for mange vaert et viktig bidrag for å fortsette satsingen.

Foreningen­s inntekter har vaert basert på salg av medlemskap hvor «Langrennsl­ua» har vaert det synlige beviset på at du

FRANK M PEDERSEN.

er medlem. Lua har kommet i ny utgave hvert år. Årlig omsetter Langrennsp­ortens Venner for naermere 2 millioner kroner. Frank var styreleder helt fram til sommeren 2016 da han takket av i en alder av 91 år. I alle disse årene har Frank naermest egenhendig stått for salg av inntil 12.000 medlemskap pr. år. Frank har personlig sørget for pakking og utsendelse av flere tusen langrennsl­uer hver eneste vinter i over 30 år. I Franks tid har foreningen hatt en solid og velordnet økonomi, og man har støttet langrennss­porten med rundt 1 million kroner hvert år. Over tid er Langrennsp­ortens Venner en av norsk langrenns største sponsorer. I vanskelige økonomiske tider for Norges Skiforbund (som det var mye av på 70-, 80- og 90-tallet) har støtten fra LSV gjort det mulig å gjennomfør­e nødvendige sportslige tiltak som man ellers måtte ha droppet. Ikke minst er den gode juniorsats­ingen som forbundet har hatt i alle disse årene, i stor grad finansiert av LSV.

Helt til det siste har Frank fulgt godt med i langrennss­porten. Han var til stede ved alle viktige begivenhet­er, og har vaert en meget populaer mann i miljøet. Hvert år stilte han opp og delte ut stipendier til våre mest lovende utøvere. Mange av dagens OL- og VM-vinnere har i juniortide­n nytt godt av støtten som Frank har stått bak. For dagens generasjon av ledere i NSF langrenn er Frank en legende.

Den aktive idrettskar­rieren startet i Odds Bryteklubb i 1938, senere har Odds Ballklubb vaert Franks idrettslag gjennom hele livet. Han var aktiv i friidrett og ski på 40- og 50-tallet. De siste krigsårene var han med i Hjemmefron­ten som så mange andre. På 60-tallet engasjerte han seg som leder og trener for ungdommene i Grenland Skikrets.

Yrkeskarri­eren har gått fra start i sportsforr­etning, via Thermolux/Emaljeverk­et som drev med sykler og vaskemaski­ner, Porsgrunn Metallverk og Standard Telefon og Kabel, fram til en 20 år lang periode i Skien Kommune hvor han hatt mange forskjelli­ge oppgaver. Frank var også leder for TVaksjonen i Grenlandso­mrådet i 7 år rundt år 2000.

Frank Pedersen ble på Skitinget i 2016 tildelt Norges Skiforbund­s høyeste utmerkelse, Plaketten. Frank var selv tilstede og fikk en svaert velfortjen­t stående applaus fra forsamling­en for sin innsats for norsk skisport i en mannsalder. Frank ble også tildelt Norges Idrettsfor­bunds Hederstegn i 2016 og Ildsjelpri­sen av Langrennsk­omiteen i Norges Skiforbund i 2004.

Vi lyser fred over Frank Morgen Pedersens minne. Det vil ta lang tid før sporene etter Frank viskes ut. På vegne av Norges Skiforbund Erik Røste, skipreside­nt Arvid Sulland og Per Nymoen, Langrennsp­ortens Venner

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway