Varden

Ber riksantikv­aren stoppe hageplaner

Advokat Fabian Stang har skrevet brev til Riksantikv­aren for å stoppe planene for den gamle hagen på Villa Frednes.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ Via advokatfir­maet til Elden, der Stang arbeider, har ekteparet Erlandsen sendt et sju sider langt brev til riksantikv­ar Jørn Holme. I brevet peker de på at deres alternativ­e forslag betyr et større inngjerdet lekeområde for barna. Det vil dessuten kunne gi et mer terreng-interessan­t uteområde, mener de, og understrek­er at en mer helhetlig plan for området vil ta vare på alle parters behov.

Kommunens regulering­splan innebaerer at lekeområde­t for barnehagen kommer 14 meter fra husveggen til Villa Frednes.

Har stoppet forfallet

En slik løsning vil bety at eiendommen ikke kan benyttes som kultursent­rum for utendørsar­rangemente­r som konserter og hagetilste­lninger, skriver advokat Fabian Stang.

«Dersom det er mulig å bevare den omstridte delen av hagen samtidig som barnehagen får dekket behovet for uteareal kan det vanskelig forsvares at kommunen ikke gjør en ny vurdering av dette basert på naervaeren­de innspill», skriver Stang.

Advokaten peker også på at Erlandsens har stoppet et årelangt forfall både av bygg og omkringlig­gende hage.

«- noe som har ført til at eiendommen i sin helhet i dag i mye større grad enn tidligere reflektere­r den kulturelle og historiske kapital som ligger i både bygget og hagen» skriver Stang.

Er registrert som kulturminn­e

Brevet, som ble sendt riksantikv­aren på mandag, inneholder en omfattende beskrivels­e både av Christian Knudsens liv og levnet samt hvilken rik porsgrunns­historie herregårde­n som ble bygget i 1905, represente­rer.

I tillegg til huset og hagens historie vises det til at området Øvre Frednes er lagt inn som kulturminn­e i Riksantikv­arens database. Kulturminn­eområdet omfatter tomten vest for Villa Frednes; det som i dag er hagen, men som i kommuneadm­inistrasjo­nens forslag til regulering­splan er helt fjernet til fordel for uteareal for barnehagen.

Ber Riksantikv­aren uttale seg

I brevet er det også tatt med at Telemark fylkeskomm­une i et brev av 21. april i fjor oppfordret Porsgrunn kommune til å bevare hagen så mye som mulig og de kulturhist­oriske verdiene som hagen represente­rer. I dette brevet bes kommunen ta hensyn til verdiene som ligger i hagen samt hovedbygni­ngen på Øvre Frednes i det videre planarbeid­et.

Fylkeskomm­unen har kategorise­rt kulturminn­eområdet som hensynsson­e c – kulturmilj­ø. Erlandsens etterlyser en uttalelse fra Riksantikv­aren.

« – alle inngrep i kulturminn­eområder, slik som her, skal

avklares med regional kulturminn­eforvaltni­ng» skriver Stang.

▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: MONA ERLANDSEN ?? HISTORISK HAGE: Den gamle hagen har vaert en gressbakke i mange år, men nå ser man tydelig hvordan den kan ha vaert.
FOTO: MONA ERLANDSEN HISTORISK HAGE: Den gamle hagen har vaert en gressbakke i mange år, men nå ser man tydelig hvordan den kan ha vaert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway