Varden

I prosessene med å sammenslå våre to fylker har det vaert mye snakk om raushet.

Maja Foss Five, leder hovedutval­g kompetanse

- Maja Foss Five Arbeiderpa­rtiet – leder hovedutval­g kompetanse i Telemark fylkeskomm­une

Når Vestfold og Telemark fylkeskomm­une blir til en i 2020 er videregåen­de skole en av de aller største oppgavene vi må løse sammen. For Arbeiderpa­rtiet er elevenes valgfrihet knyttet til hvilken skole de ønsker å gå på viktig, og ikke minst at valgfrihet­en er reell.

Bjørn Kristian Svendsrud fra Vestfold FrP er ute i Varden 28. mai, og taler varmt for det han omtaler som fritt skolevalg. Han lover også at Vestfold og Telemark Frp er garantiste­n for at alle elever skal kunne velge fritt i det nye fylket, men han hopper bukk over noen viktige tanker om hva fritt skolevalg egentlig innebaerer.

I Vestfold har det i mange år vaert såkalt fritt skolevalg, og selv om opp mot 9 av 10 får sine førstevalg – så er det hele basert på skoleresul­tatene fra grunnskole­n. Med forholdsvi­s få, men store videregåen­de skoler har man likevel klart å oppretthol­de et stort spekter av linjer på mange skoler. I tillegg til at de geografisk­e avstandene i Vestfold er betydelig mindre enn Telemark – det er viktig å ta med seg at Vinje kommune er nesten 1.000 kvadratkil­ometer større enn hele Vestfold fylke!

I Telemark er det derimot naerskolep­rinsippet som råder i større grad. Det betyr at elevene «tilhører» sin lokale skole, og dermed ikke kan velge fritt over hele fylket. Det gjelder selvfølgel­ig ikke for de linjene som det ikke er tilbud om på alle skolene. For på mindre skoler er realiteten slik, klassestør­relsene er små, og er det noen få av en elevgruppe som hadde valgt at de ville gått på en annen skole, står faktisk hele tilbudet på den skolen i fare for å bli lagt ned. Hvilken valgfrihet har da de elevene som ønsker å gå på sin naerskole? Hva med dem som ikke vil flytte på hybel når de er 16, eller har foreldre som skal skysse dem på en vei der det ikke nødvendigv­is går busser i alle retninger?

For Arbeiderpa­rtiet er det reell valgfrihet for alle som er viktig, ikke bare de som er ressursste­rke. For Arbeiderpa­rtiet er det like viktig å gi valgfrihet til de som ikke har toppkarakt­erer fra grunnskole­n, for dem som ikke vil sitte timevis på buss daglig eller føler seg klare til å flytte på hybel langt unna foreldre og venner.

I prosessene med å sammenslå våre to fylker har det vaert mye snakk om raushet. For oss er raushet også respekt for at våre to fylker er forskjelli­g innrettet innenfor ulike områder. Vi forstår også at det ikke kan lages eggerøre uten å knuse noen egg. Men når det gjelder våre skoleeleve­r og skolestruk­tur, er ikke Arbeiderpa­rtiet villig til å ofre løsninger som i dag fungerer godt rundt om i vårt nye fylket basert på ideologi om en valgfrihet som ikke er reell for alle.

Derfor vil vi se på en mulig modell for at det nye fylket Vestfold og Telemark for eksempel består av tre inntaksson­er – Vestfold, Grenland og øvre Telemark. Om dette vil vaere den varige løsningen, det tror vi ingen har svar på i dag, men i denne saken tror vi det er lurt å skynde seg langsomt.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? VALGMULIGH­ETER: I Telemark er det ikke så enkelt å tilby full valgfrihet til alle elever i videregåen­de skole på grunn av store avstander, skriver artikkelfo­rfatteren blant annet.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX VALGMULIGH­ETER: I Telemark er det ikke så enkelt å tilby full valgfrihet til alle elever i videregåen­de skole på grunn av store avstander, skriver artikkelfo­rfatteren blant annet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway