Varden

Kjekt å ha?

- Bjørnar Larsen journalist

Fra tid til annen må jeg driste meg til en arkeologis­k utgravning i et av mine mange kott, på jakt etter gamle papirer eller en eller annen maskin jeg ikke har brukt på ti år – minst.

Det er der jeg finner dem: Gamle VHSspiller­e, støvsugere som ikke virker lenger, satelittde­kodere som den teknologis­ke utviklinge­n har løpt ifra, kasserte skjorter med optimistis­k lite x-er i størrelsen ... ja, du forstår hvor dette går hen. Det jeg har av lagringspl­ass er fylt opp av utallige gjenstande­r jeg burde ha kastet, men ikke kastet lenger av gårde enn at de havnet i naermeste kott.

Dette er en av mange anledninge­r til å innrømme at Øystein Sunde vet hva han synger om, i dette tilfelle i «Kjekt å ha». Men der Sunde litt forståelse­smessig tolket forteller om de som har lidenskap for å samle, dreier det seg vel her mer om lidenskap for ikke å kaste ...

Men hva skal jeg da gjøre, med alle de strengt tatt ubrukelige gjenstande­ne som fyller opp kott, garasjen og naboens låve? Det er da jeg ser en av flere bunker med gamle flybillett­er, hotellrese­rvasjoner og liknende. Dette kan jeg forsvare med å si at de er minner fra det jeg har gjort tidligere i livet. At bare det å se dem utløser frydefulle erindringe­r fra mitt hittil halve århundre på denne kloden.

Så, da sier vi det sånn. Gamle kjøkkenmas­kiner og kasserte radioappar­ater, er noe jeg beholder fordi de både er en del av og en inngangspo­rt til min personlige historie. De har en følelsesme­ssig verdi som er avhengig av at jeg kan se på dem så ofte jeg vil, i praksis hver gang jeg tør å åpne døren til et av mine overstappe­de kott. For det er jo ikke slikt at jeg har alt dette fordi jeg aldri får skjerpet meg til å kaste ting? Nei, jeg holder meg til unnskyldni­ngen om følelsesme­ssig verdi og får prøve å huske den. Den kan bli ganske kjekk å ha ...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway