Varden

Hedda ble redda av 150

Det var folkefest i sentrum da byens helter rundet 150 år.

- Joakim.enger@varden.no

▶ Det varme mai-vaeret fortsatte inn i de første sommerdage­ne og gjorde lørdagens 150-årsjubileu­m til en heit og spennende dag for både stor og liten.

Bybranner

Skien by har opp gjennom historien vaert rammet av flere bybranner og var derfor en av de første i Norge som fikk et organisert brannvesen.

– Dagens brannvesen er topp moderne og profesjone­lt, og det er vi takknemlig­e for, sier ordfører Hedda Foss Five i Skien.

– De er gode på å slukke branner, men ikke minst også på det forebyggen­de. Det så vi for eksempel på brannen i den gamle prestegård­en for litt siden. Der var det sprinkel- og varslingsa­nlegg, sier Hedda Foss Five.

Redningsak­sjon i elva

Ordføreren var med i kortesjen som gikk fra brannstasj­onen til bryggepark­en.

– Det var veldig moro, jeg satt i den eldste brannbilen. Folk sto langs veien og vinka og veivet med flagg da vi kom kjørende.

Hundrevis var møtt fram for å vaere med på jubileet. De fikk se dagens brannvesen demonstrer­e en redningsak­sjon i elva hvor dykkere hoppet uti og søkte etter personer som de reddet opp med hjelp av stigebilen.

Brannhelik­opteret viste fram hvordan det arbeider ved innsats under skogranner.

Veteranbra­nnbiler

– Det er veldig gøy at så mange er her for å hylle brannvesen­et, ikke bare fra Skien, men fra hele landet, sier ordføreren.

Årets veteranbra­nnbiltreff ble lagt til 150-årsjubilee­t og det var gamle doninger fra fjernt og naer.

– Det er fantastisk å vaere her sammen med så mange hyggelige mennesker, sier Arne Magnussen fra Stavanger brannbilkl­ubb som hadde med seg åtte veteranbra­nnbiler.

– Ekstra hyggelig at ordføreren ville komme og prøvesitte vår gamle Peter Pirch fra 1938.

– Denne bilen kom ny til Stavanger og var i drift helt til 1960.

Campingbra­nnbil

– Vi koser oss, men det blir litt kjedelig i lengden siden det er så varmt, sier Emma Sofie og Elise Andrea Skreosen Larsen.

De er nemlig med bestefar Odd Ivar Skreosen som er brannmann siden 1988 i Bamble brannvesen.

– Vi fikk ny brannbil i fjor, og da ble den gamle Scanian pensjonert, forteller Skreosen, som like godt kjøpte «Femmern» som mannskapsb­ilen ble kalt.

Den sto utstilt sammen med de andre veteranbil­ene i bryggepark­en.

– En liten drøm er å gjøre den om til en campingbil, sier Odd Ivar Skreosen.

Stolte av brannvesen­et

– Folk heier på og er stolte av brannvesen­et, og det er jeg også. Brannsjef Guttorm Liebe har gjort en fantastisk jobb i aller år og har satt Skien på brannkarte­t, sier Hedda Foss Five, som ble reddet ned fra rådhusbalk­ongen av Liebe da det «brant» i bystyresal­en.

– Jeg er veldig fornøyd med dagen. Flott bilkortesj­e og moro med de gamle Stompafilm­ene hvor vår gamle brannbil EWD var med, sier brannsjef Liebe.

▶ Joakim Enger

 ??  ?? REDDET: Skien Janitsjar spilte den opprinneli­ge brannfanfa­ren for alarmering og like etter rullet veteranbra­nnbiler fra Hedda Foss Five måtte reddes. Med god hjelp ned stigen kom ordføreren seg trygt på bakken og skoa med høye haeler ble
REDDET: Skien Janitsjar spilte den opprinneli­ge brannfanfa­ren for alarmering og like etter rullet veteranbra­nnbiler fra Hedda Foss Five måtte reddes. Med god hjelp ned stigen kom ordføreren seg trygt på bakken og skoa med høye haeler ble
 ??  ?? FØRSTE: Dette er Skiens første brannbil, en FWD fra tidlig 1900-tallet. Den er fortsatt kjørbar og står ved Telemark Museum.
FØRSTE: Dette er Skiens første brannbil, en FWD fra tidlig 1900-tallet. Den er fortsatt kjørbar og står ved Telemark Museum.
 ??  ?? VANN: Brannhelik­opteret viste fram hvordan det jobber med vann.
VANN: Brannhelik­opteret viste fram hvordan det jobber med vann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway