Varden

Finner mineraler verden leter etter

Firmaer fra USA, Canada og Norge har vist interesse for mineraler i Drangedal og Nissedal. 12 geologer er i gang med å kartlegge kommunene.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

– Drangedal og Nissedal har fram til nå naermest vaert «hvite flekker» på de geologiske kartene. Nå foretar vi tidenes største beggrunnsg­eologiske kartleggin­g i Telemark, forteller regiongeol­og Sven Dahlgren.

– Vi mener området har geologi med stort potensial for mineralres­surser for blant annet framtidig miljøtekno­logi, forteller han.

I kommunene er både Søftestad og Høydalen gruver godt kjent. For ordfører Tor Peder Lohne (Sp) har avdøde amatørgeol­og Olav Stigen gitt ham geologiinn­sikt i hjembygda Tørdal.

– Flere mineraler som Heftetjern­itt, kanskje verdens sjeldneste mineral, og Tveititt ble første gang funnet i Tørdal, forteller han. På hans egen eiendom er det tidligere tatt ut ilmenitt (titanjerns­tein).

12 geologer på feltarbeid

I to uker er tolv geologer i regi av Norges geologiske undersøkel­se (NGU) ute i terrenget i Drangedal og Nissedal. Med seg har de resultatet fra geofysiske helikopter­undersøkel­ser fra 2011. Regiongeol­ogen og et team på seks geologer gjorde forbereden­de undersøkel­ser i 2011 og 2012. I fjor var det feltarbeid i tre uker.

– Helikopter­undersøkel­sene gir oss kart over magnetisme og vi har kart som viser forekomste­r av grunnstoff­ene kalium, thorium og uran. Det er nyttige hjelpemidl­er når vi sjekker utbredelse­n av en bergart, forteller prosjektle­der Espen Torgersen.

Janja Knezevic og Terje Bjerkgård jobber begge med mineralres­surser i NGU. Etter fjorårets feltunders­økelser i området ble rundt 500 kilo steinprøve­r tatt til Trondheim for analyse.

– Vi registrere­r grunnstoff­ene, og studerer prøvene med mikroskop for å fastslå mineraler, forteller Bjerkgård.

Region med geologifok­us

Larvik og Porsgrunn er blant landets største bergverksk­ommuner. I Brevik utnyttes så å si 100 prosent av kalksteine­n som råstoff til sementprod­uksjon. På østsiden av Grenlandsf­jordene har det gjennom mange år blitt tatt ut larvikitt til en verdi av en halv til en milliard kroner årlig.

Larvikittf­orekomsten var av hensyn til samferdsel­sprosjekte­ne viktigst å utrede da Regiongeol­ogen for Vestfold, Telemark og Buskerud skulle prioritere arbeidet for snart tjue år siden. Geologiske undersøkel­ser kan forhindre nedbygging og båndleggin­g av verdifulle forekomste­r. Mineralres­surser er viktige, men og kunnskap om hvor det finnes egnede bergarter for bygg og anlegg.

– Det er full politisk enighet i våre tre fylker om å satse på geologiske undersøkel­ser, sier Jørund A. Ruud (Ap), leder for hovedutval­g for naeringsut­vikling i Telemark fylkeskomm­une.

– Vi ønsker å legge til rette for naeringsut­vikling. Undersøkel­sene er og viktige innen arealplanl­egging, sier han.

 ??  ?? MINERALER: Scandium, tantal og beryllium er blant det geologene leter etter. Mineralgeo­log Janja Knezevic fra NGU hamrer løs på den en milliard år gamle bergarten amfibolitt med felthammer. Bak henne står ordfører Tor Peder Lohne (Sp), prosjektle­der...
MINERALER: Scandium, tantal og beryllium er blant det geologene leter etter. Mineralgeo­log Janja Knezevic fra NGU hamrer løs på den en milliard år gamle bergarten amfibolitt med felthammer. Bak henne står ordfører Tor Peder Lohne (Sp), prosjektle­der...
 ??  ?? STRÅLING: Helikopter­undersøkel­ser av stråling viser forekomste­ne av kalium, thorium og uran. Hvite områder betyr forekomst av alle tre.
STRÅLING: Helikopter­undersøkel­ser av stråling viser forekomste­ne av kalium, thorium og uran. Hvite områder betyr forekomst av alle tre.
 ??  ?? MAGNETISK: Ordfører Tor Peder Lohne fikk se kart som viser magnetiske bergarter i området Nissedal, Drangedal og Nome.
MAGNETISK: Ordfører Tor Peder Lohne fikk se kart som viser magnetiske bergarter i området Nissedal, Drangedal og Nome.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway