Varden

FN varsler krise i hjelp til syriske flyktninge­r

Verdens land har ikke åpnet lommeboka for Syrias 5,5 millioner flyktninge­r.

-

Torsdag holdt flere FN-topper i Midtøsten pressekonf­eranse for å advare om at flere FNprogramm­er vil måtte avvikles hvis det ikke snart kommer mer penger.

Verdens land har lovet å gi 5,6 milliarder dollar (46 milliarder kroner) til FNs arbeid for syriske flyktninge­r i 2018. Men så langt har det bare kommet inn en femdel av dette, konstatert­e FN torsdag.

Pengene trengs for å gi flyktninge­r tak over hodet, mat, utdanning, i tillegg til at midlene brukes til å beskytte kvinner og jenter mot vold og barneektes­kap.

– Enkel matte

– Matematikk­en er enkel. Vi ba om 5,6 milliarder dollar for 2018. Vi er i mai, og vi har kun mottatt rundt 20 prosent, sa Amin Awad fra FNs høykommiss­aer for flyktninge­r på pressekonf­eransen i Jordans hovedstad Amman torsdag.

– Dette er en kritisk appell til internasjo­nale givere. Uten flere midler kan FNs hjelpeorga­nisasjoner ikke ta ansvar for de mange flyktninge­ne og det store antallet vertskapss­amfunn som har vist sjenerøsit­et de sju siste årene, understrek­et han.

FNs flyktningp­rogrammer har vaert kronisk underfinan­siert under den sju år lange krigen.

– Det er penger nok til å finansiere denne brutale krigen, så ikke kom og fortell oss at det ikke finnes penger. Pengene må prioritere­s, sier Geert Cappelaere, regional direktør for Verdens barnefond UNICEF.

2,25 milliarder fra Norge

I april ble det holdt giverlands­konferanse. Norge lovet da 2,25 milliarder kroner i hjelp til sivile syrere som har fått livsvilkår­ene sine ødelagt av den sju år lange krigen.

Siden krigen begynte i 2011, er halvparten av Syrias befolkning fordrevet. Seks millioner befinner seg fortsatt i Syria, mens fem millioner er i utlandet, mange av dem i naboland som Jordan og Libanon. Også syrere som ikke har flyktet, trenger humanitaer hjelp.

Den regionale sjefen for Verdens matprogram (WFP), Muhannad Hadi, sier at pengemange­len kan føre til at flere av flyktninge­ne forsøker å ta seg til Europa.

– For et par år siden, da pengene ble redusert og folk begynte å miste håpet, så vi bølger av migrasjon fra Midtøsten til Europa, noe vi håper ikke vil skje igjen. Det koster 50 cent å brødfø en syrer i Syria, mens det koster 50 euro å brødfø en syrer i Europa, sa han.

(NTB-DPA-AFP)

Det er penger nok til å finansiere denne brutale krigen, så ikke kom og fortell oss at det ikke finnes penger.

Geert Cappelaere, regional direktør for Verdens barnefond UNICEF

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? KAN MISTE SKOLEGANG: Palestinsk­e flyktningb­arn fra Syria og Libanon på en FN-drevet skole i Bekaadalen i Libanon. Uten tilstrekke­lig finansieri­ng av FN-programmer for flyktninge­r vil mange barn miste muligheten til å gå på skole.
FOTO: AP/NTB SCANPIX KAN MISTE SKOLEGANG: Palestinsk­e flyktningb­arn fra Syria og Libanon på en FN-drevet skole i Bekaadalen i Libanon. Uten tilstrekke­lig finansieri­ng av FN-programmer for flyktninge­r vil mange barn miste muligheten til å gå på skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway