Varden

Inflasjone­n i eurosonen øker til 1,9 prosent

-

Inflasjone­n i eurosonen økte fra 1,2 prosent i april til 1,9 prosent i mai, viser tall fra Eurostat.

Dermed har inflasjone­n nesten nådd Den europeiske sentralban­kens (ESB) inflasjons­mål på 2 prosent.

Høyere oljepris forårsaket av at USA trakk seg fra atomavtale­n med Iran, framholdes som hovedårsak til at inflasjone­n økte så mye fra april til mai. Urolighete­ne i Venezuela preger også oljeprisen­e. Energipris­ene steg 6,1 prosent fra mai i fjor til mai i år, ifølge Eurostat, noe som er mer enn en dobling fra økningen på 2,6 prosent fra april i fjor til april i år.

Men når man fjerner energi, mat, alkohol og tobakk fra statistikk­en, viser bildet en langt svakere utvikling – en inflasjons­vekst som steg fra 0,7 prosent i april til 1,1 prosent i mai.

Analytiker­e mener den stigende inflasjone­n vil øke presset mot ESB om å trappe ned de omfattende hjelpeprog­rammene som har gjort det mulig for eurosonens 19 regjeringe­r å hente inn penger til svaert lav kostnad.

ESBs neste møte holdes 14. juni, og her vil muligens sentralban­ken kunngjøre reduksjon i de pengepolit­iske tiltakene. Det vil i sin tur skape bekymringe­r i Italia, et land som er preget av politisk krise, og som i stor grad er avhengig av ESBs nåvaerende støttekjøp av massive mengder obligasjon­er.

Eurostat presentert­e også ledighetst­all torsdag. Disse viser en nedgang fra 8,6 prosent i mars til 8,5 prosent i april, det laveste nivået for eurosone-området på ni år. (NTB)

 ?? FOTO AP/NTB SCANPIX ?? INFLASJON PÅ ØNSKET NIVÅ: Inflasjone­n i eurosonen var på 1,9 prosent i mai og er med det naer inflasjons­målet på 2 prosent.
FOTO AP/NTB SCANPIX INFLASJON PÅ ØNSKET NIVÅ: Inflasjone­n i eurosonen var på 1,9 prosent i mai og er med det naer inflasjons­målet på 2 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway