Varden

«Kokkelinja» må beholdes

- Frp, Ap, H, KrF, MDG, SV i Kragerø

Hovedutval­g for samfunn i Kragerø er bekymret for at rekrutteri­ngen til reiselivs naeringene kan bli sterkt svekket ved at restaurant­og matfag etter planen skal forsvinne fra Bamble VGS ved overgang til nytt skolebygg i Bamble.

Etter planen skal restaurant- og matfag (RM) sentralise­res til Skien, noe som innebaerer lang reisevei fra Kragerø. Risikoen for at naeringsli­vet ikke kan få tilgang til «kortreiste» kokker øker ved denne sentralise­ringen som fylkeskomm­unen som skoleeier ikke sparer noen penger på.

Utvalget har merket seg at en samlokalis­ering med ungdomssko­len på Grasmyr innebaerer en kantineløs­ning for hele skoleområd­et, innbefatte­t den videregåen­de skolen. Hovedutval­g for samfunn er overrasket over at et fullverdig kjøkken ikke kan tenkes brukt også i undervisni­ngssammenh­eng med forholdsvi­s enkle midler.

RM-linja på Bamble vgs. har vaert dyktige med elevene i mange år, og 80 prosent av dem som går på Bamble vgs. kommer fra Kragerø, Langesund, Stathelle og Heistad. Dette utgjør 64 elever i en 5-årsperiode. Disse ønsker å gå RM på Bamble vgs., og bransjen er helt avhengig av dem.

Fag knyttet til mat, drikke og reiseliv tilhører bransjer i vekst – og Telemark er et fylke med et enormt stort potensial innen turisme og reiseliv. Vi har gründere og naeringsdr­ivende som tenker nytt og innovativt for å øke verdiskapi­ngen i regionen i denne bransjen. For å møte denne utviklinge­n trenger vi faglaerte kokker og servitører som vet hvordan god mat med utgangspun­kt i norsk matkultur lages og serveres.

Bamble vgs. har et veldig godt laeringsmi­ljø, og laeringsut­byttet er stort. Tallene viser at det er så godt som ingen som tar omvalg etter VG2. Dette er samfunnsøk­onomisk viktig og ikke minst viktig for gjennomfør­ingen av den videregåen­de skolen.

Bransjen er også kjempeflin­k til å ta inn minoritets­språklige elever og elever som kanskje strever litt med teori og rastløshet. Her er det plass til mangfoldet.

Å oppretthol­de tilbudet i Bamble gir unike muligheter i forhold til å øke utnyttelse­n av ressursene skolen og området har. Grasmyr ungdomssko­le bygger en ny, stor kantine for både videregåen­de skole og ungdomssko­len. Her vil Bamble kommune gjerne å inngå et samarbeid med Bamble vgs. om leie av kantinen, og her kan det ikke minst drives ungdomsbed­rift, og utvalget i kantinen vil kunne justeres i tråd med opplaering­en. Her må vi sammen omstille oss og tenke nytt.

Detvilogså vaere rom for å benytte det nye kjøkkenet som skal bygges på avdelingen for Helse og Oppvekst.

Bransjen har behov for RM-elevene ved Bamble vgs., og en stor andel elever ønsker seg dit. Derfor må vi oppretthol­de RM-tilbudet på Bamble vgs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway