Varden

Frp er et uforutsigb­art parti

- Arild Haugen Borgemarka

Nok en gang kan vi gjennomsku­e Frp. Jeg tenker på Color Line-saken.

Først er det verd å nevne at en av metodene til Frp alltid har vaert å late som om de ikke står ansvarlig for politikken partiet gjennomfør­er i regjering.

Det er mange eksempler på det, jeg tar et. I valgkampen gikk Siv Jensen ut med et utspill der hun ba kommunene om å si nei til å ta imot, bosette, syriske flyktninge­r i 2015. Dette gjorde hun vel vitende om at Frp satt med den ansvarlig statsråden som skulle bosette flyktninge­ne. Utspillet appellerte også til grumset i «folk flest».

Strategien om å tale med to tunger har kommet enda tydeligere fram i Color Line-saken, der regjeringa planlegger en lovendring som vil gjøre det mulig for rederiet å flagge ut sine to Kiel-ferjer. I potten ligger jobbene til 700 norske sjøfolk.

Da Frps naeringspo­litiske talsmann, Morten Ørsal Johansen, snakket til de tillitsval­gte i april, åpnet han for at Frp ville støtte et forslag fra Arbeiderpa­rtiet om å stanse utflagging­en. Han sa: «Alle vet at Høyre er redernes parti, og Fremskritt­spartiet er sjøfolkene­s parti». Dette sa han altså til de ansatte om bord på Kiel-ferja Color Magic.

I ettertid har partiets landsmøte også vedtatt en resolusjon om å støtte norske sjøfolk. Støtten gikk helt inn i regjeringa, der fiskerimin­ister Per Sandberg omtalte Frp som sjøfolkene­s parti.

Innstillin­gen til naeringsko­miteen medførte at det var ingenting som skilte Frp og Høyre i saken. «Partiet for sjøfolk» stilte seg altså på redernes lag. I det siste har det vaert en rekke medieutspi­ll som har vaert fullstendi­g innholdslø­se. Partiets tunger har rett og slett slått krøll på seg. Frekkheten­s nådegave har ingen grenser fra det hold.

Opposisjon­en, med støtte fra KrF, stoppet planen om å gjøre det mulig for rederiet å flagge ut i første omgang. På mandag 4. juni faller dommen. KrF er i forhandlin­ger med regjerings­partia. Vil KrF ofre sjøfolka igjen og vil Frp snu? Det avhenger kanskje av hva KrF går for det da? Begge partia vet vi aldri hvor vi har.

Det må da vaere på tide nå at «folk flest» begynner å forstå hva slags parti vi har i regjering. Man kan da ikke vaere historielø­se? Frp har alltid sagt det mange av oss vil høre, men ender naer sagt alltid opp med det motsatte. Vi har mange uttalelser og løfter som avslører Frps dobbeltkom­munikasjon.

En ting skal partiet ha, de er godt kurset i omskriving av sannheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway