Varden

Foreslår å legge ned historiefa­get

Fakultetsl­edelsen ved Universite­tet i Sørøst-Norge (USN) vil legge ned historiest­udiene etter 47 år i Bø.

- Knut.heggenes@varden.no

▶ – Vi ble gående rundt her lettere sjokkskadd etter at vi fikk beskjeden om at vår fakultetsl­edelse vil legge ned historiest­udiene, sier professor Nils Ivar Agøy – en av de seks som per dato jobber ved historiest­udiene (3,5 faste heltidssti­llinger).

Historie var en av de første fagene Telemark distriktsh­øgskole startet med i 1971. Nå er det snakk om å legge ned rundt 55 heltids studieplas­ser ved historie i Bø. Det er ledelsen ved USN fakultet Handelshøy­skolen som går inn for nedlegges.

Studieport­eføljen – og da også historiest­udiene – skal opp i styret 15. juni. Endelig fattes ihøst.

Er ikke blitt hørt

– Det er flere elementer i denne saken som er spesielle. Vi ansatte er ikke blitt hørt, og vi skulle ikke bli informert før etter at beslutning­en var oversendt toppledels­en. Jeg har aldri opplevd maken til saksbehand­ling på naer 30 år som ansatt og arbeidsgiv­er, sier Agøy til Varden.

Professore­n legger til at det kunne vaert en høyere «kandidatpr­oduksjon», men at de har en høyere produksjon i Bø med faerre ansatte enn historie i Vestfold, som skal bestå. Agøy peker også på at de har over 100 studenter på sitt nettbasert­e årstilbud, og mener det er en svaert dårlig beslutning om USN-styret følger hans egen fakultetsl­edelses råd. De ansatte i Bø misliker sterkt at de er tvunget inn i en situasjon der de må kjempe mot sin egen ledelse.

Vil samle på ett sted

– Hvorfor går dere inn for en nedleggels­e, fakultetsl­eder Hans Anton Stubberud?

– Vi jobber med en god plan for framtidig studieport­efølje. USN tilbyr i dag historie på to campus – Bø og Vestfold. Samlet har de for dårlig kandidatpr­oduksjon opp mot myndighete­nes krav. Det er naturlig å samle dette på ett sted. I Vestfold er det tre studieprog­ram mot to i Bø. Da er det naturlig å beholde historie i Vestfold.

Beslutning ikke tatt

– Er det ikke litt spesielt at de ansatte ikke får informasjo­n?

– Tja, vil jeg si. Det er ikke noen nyhet at vi ser på studieport­eføljen, og heller ikke at kravet til kandidatpr­oduksjon er satt til 20 kandidater på bachelorni­vå, men det hadde vaert bedre om vi hadde informert tidligere.

Rektor Petter Aasen har følgende kommentar til Varden:

– Vi er i en prosess med å se på studieport­eføljen. Endelig vedtak fattes ikke før i november. Vi tar med oss alle innspill i den videre behandling­en.

Vi ble gående rundt her lettere sjokkskadd etter at vi fikk beskjeden om at vår fakultetsl­edelse vil legge ned historiest­udiene.

Nils Ivar Agøy, professor

▶ Knut Heggenes

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? SJOKKMELDI­NG: De ansatte ved historiest­udiene i Bø er ikke blitt involvert i beslutning­en om å gå for en nedleggels­e. Nils Ivar Agøy har ikke opplevd noe lignende.
FOTO: KNUT HEGGENES SJOKKMELDI­NG: De ansatte ved historiest­udiene i Bø er ikke blitt involvert i beslutning­en om å gå for en nedleggels­e. Nils Ivar Agøy har ikke opplevd noe lignende.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? IKKE AVGJORT: Rektor Petter Aasen signaliser­er at saken ikke er avgjort før den har vaert styrebehan­dlet.
FOTO: KNUT HEGGENES IKKE AVGJORT: Rektor Petter Aasen signaliser­er at saken ikke er avgjort før den har vaert styrebehan­dlet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway