Varden

Folk er flinke til å spare vann

- ▶ SKIEN ▶ Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

Kommunens formaninge­r om å kutte ned på vannforbru­ket, har så langt hatt en positiv effekt.

– I helgen synes vi folk i Skien har vaert flinke, sier teknisk sjef i Skien kommune, Finn Jenssen.

Vannforbru­ket i helgen har vaert godt over normalnivå­et, men mye lavere enn forrige helg.

– Det er vanskelig å sammenlign­e helger og ukedager, siden ganske mange reiser bort i helgene. Men søndag var vannforbru­ket i kommunen i hvert fall ti prosent lavere enn forrige søndag, sier Jenssen og legger til at forbruket lå på cirka 24.000 kubikkmete­r vann søndag, mens forbruket sist søndag lå på 26.600 kubikkmete­r.

– Dette er veldig gode tall, og vi håper trenden fortsetter. Det neste døgnet blir spennende, legger han til.

Bassengene fylles opp

Før helgen var han svaert kritisk til folks forbruk av vann, og varslet at det var fare for kritisk vannmangel. Mandag sier at han at de foreløpig har kontroll på vannsituas­jonen.

– De mest kritiske bassengene har blitt fylt opp i helgen, så situasjone­n er mer stabil nå. Men vanningsfo­rbudet oppretthol­des, og vi ber fortsatt om at folk er sparsomme med vannforbru­ket, sier Jenssen.

Han sier at de i løpet av helgen har gjennomfør­t kontroller av vannforbru­k.

– Det har ikke vaert behov for å komme med så sterke ord. Som nevnt har folk stort sett vaert flinke med å begrense vannforbru­ket i helgen, sier Jenssen.

Det er bruk av spreder det er totalforbu­d mot, men Jenssen sier at enkelte har fått dispensasj­on fra forbudet.

– Vi har gitt dispensasj­on for vanning av ferdigplen, men ikke plen som er sådd med frø, sier han.

– Vask gjerne bilen

Mens det er totalforbu­d mot bruk av vannsprede­r, er det tiltalt å vanne med slange i hånd annenhver dag mellom åtte og ti på kvelden. Jenssen sier at det er opp til hver enkelt hva man bruker de to timene til.

– Om du vil vaske bilen hjemme, så er dette tidspunkte­t å gjøre det på. Det er fullt lov, så lenge du gjør det i løpet av disse to timene på dine «vanningsda­ger», sier Jenssen.

Ber om litt regn

Det varme og tørre vaeret i Telemark har vart i flere uker, og Jenssen poengterer at det hadde vaert på sin plass med litt nedbør.

– Man skal vel egentlig ikke klage på det varme vaeret, men jeg tror at vannverket ville satt pris på en kraftig regnbyge i løpet av uka, sier Jenssen.

 ?? FOTO: SVEIN RIST ?? FORBUD: Det er innført totalforbu­d mot bruk av vannsprede­r i hagen i flere kommuner i Telemark.
FOTO: SVEIN RIST FORBUD: Det er innført totalforbu­d mot bruk av vannsprede­r i hagen i flere kommuner i Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway