Varden

Kan brenne i to uker

15-20 mann jobbet med etterslokk­ing ved Nisterud mandag. I verste fall kan det ulme og brenne 14 dager til her, opplyser brannsjef Guttorm Liebe.

- Torbjorn.tungesvik@varden.no

▶ Mandag har etterslokk­ingen pågått for fullt. 15 mannskaper fra Sivilforsv­aret er på plass i skogen ved Nisterud, sammen med to fra brannvesen­et og én fra Bane Nor. Det er ikke åpne flammer, men det ryker fortsatt fra bakken flere steder i området, på grunn av ulmebrann.

Brannjakt med thermokame­ra

– Vi setter inn et nytt skift klokka 16. Natt til tirsdag kommer vi til å ha vakthold i områder, og tirsdag morgen setter vi i gang med omtrent samme mannskaper som i dag, sier brannsjef Guttorm Liebe mandag.

Han forteller at brannvesen­et nå bruker thermokame­ra for å finne varme steder i bakken, deretter slokker de med vannslange­r og hakke og spade.

– Foreløpig planlegger vi bare en dag fram i tid. Hvis vi er heldige kan vi avslutte om et par dager, men det kan også tenkes at vi må fortsette med etterslokk­ing i 14 dager til, sier brannsjefe­n.

Løvenskiol­ds skog brant

Det begynte å brenne i Vindåsen ved Nisterudbr­ua søndag. To brannhelik­optre deltok i slukkingen, men avsluttet søn- dag kveld. Brannstede­t ligger langs Valebøvege­n, like ved avkjørsele­n til Svanstul. Bratsbergb­anen går rett forbi brannstede­t, og brannvesen­et tror det at gnister fra jernbanen har startet brannen, men årsaken er ikke entydig fastslått.

Ifølge Liebe er det et skogområde på 30-40 mål som har brent. Skogen tilhører Løvenskiol­d-Fossum.

– Det er en varm jobb å slukke ulmebrann i skogen i dag, så det er viktig at mannskapen­e får i seg nok drikke, sier Thor Magne Klingen, som er figleder i Sivilforsv­aret.

Brannfly og stengte skogsveier

På grunn av tørken benyttes det nå skogbrannf­ly for å overvåke skogen og oppdage eventuelle branner tidlig. Hver ettermidda­g er flyene i lufta.

Fylkesmann­en går mandag ettermidda­g ut med oppfordrin­g til alle skogeiere i Telemark om å stenge skogsbilve­iene sine. På den måten ønsker man å redusere faren for at turfolk lager skogbrann på utilgjenge­lige plasser. ▶ Torbjørn Tungesvik

 ?? BEGGE FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? STÅR KLARE: Sivilforsv­aret har fortsatt 15 mannskaper og en hel del utstyr på plass for å drive etterslokk­ing ved Nisterud.
BEGGE FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK STÅR KLARE: Sivilforsv­aret har fortsatt 15 mannskaper og en hel del utstyr på plass for å drive etterslokk­ing ved Nisterud.
 ??  ?? STARTET AV TOGET?: Gnister fra jernbanen er en sannsynlig årsak til brannen. Brannstede­t ligger et steinkast fra avkjørsele­n til Svanstul.
STARTET AV TOGET?: Gnister fra jernbanen er en sannsynlig årsak til brannen. Brannstede­t ligger et steinkast fra avkjørsele­n til Svanstul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway