Varden

Høyesteret­t: – Reisetid er arbeidstid

-

Høyesteret­t slår fast at offentlig ansatte som er sendt på reise og som står til arbeidsgiv­ers disposisjo­n under reisen, skal regne selve reisen som arbeidstid.

Dommen er relevant for flere hundre tusen arbeidstak­ere her i landet. Slik regelverke­t blir praktisert i dag, vil reisetiden normalt regnes som fritid, og man vil ikke ha rett til lønn eller avspaserin­g med mindre det er avtalt med arbeidsgiv­er.

– Høyesteret­t har nå skapt klarhet i hva vi kan definere som arbeidstid i staten. Vi forventer nå at staten som arbeidsgiv­er rydder opp i egen begrepsbru­k, og at ansatte som faktisk utfører arbeid på reise, også får betalt for dette, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Politiets Fellesforb­und har vaert partshjelp­er for polititjen­estemannen som for siden saksøkte staten.

Tjenestema­nnen tapte i både tingretten og lagmannsre­tten, og etter at saken ble anket inn for landets øverste domstol, har EFTA-domstolen gitt en rådgivende uttalelse om hvordan arbeidstid­sdirektive­t skal forstås. Uttalelsen har veid tungt i Høyesteret­ts behandling.

Utgangspun­ktet for vurderinge­n er saken til en polititjen­estemann som til vanlig arbeidet på Gaular lensmannsk­ontor i fire år Sogn og Fjordane. I flere tilfeller der han ble sendt ut på oppdrag andre steder i regionen, ble reisetiden ikke godkjent som arbeidstid. Dommen i Høyesteret­t gir en ny forståelse av hvordan reglene skal praktisere­s og kan potensielt gjelde for alle ansatte i offentlig sektor.

Hvor avslappend­e eller anstrengen­de reisen er, har ingen betydning for vurderinge­n av om reisetid også er arbeidstid, ifølge EFTA-domstolen. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? AVGJØRELSE: Høyesteret­t har avsagt dom.
FOTO: NTB SCANPIX AVGJØRELSE: Høyesteret­t har avsagt dom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway