Varden

Lover bedre dekning

Synes du dekningen er dårlig der du bor i Skien? Nå skal det bygges mobilmaste­r for millioner.

-

▶ Byen har hatt en prosess gående de siste tre årene der man sammen med Telenor spleiser på mobilmaste­r. En mobilmast ligger på to millioner, så når regninga er delt koster det Skien cirka én million per mast.

Økerbudsje­ttet

Skien kommune mottok i 2017 ekstra midler på tre millioner kroner til bredbåndsu­tbygging. Disse er planlagt brukt i 2018 og budsjettet økes derfor fra 5.756.000 kroner til 8.756.000 kroner.

Nylig er det satt opp master i Melum og Kilebygda. Området ved Skyer og Ryggen får også en satt opp, til tross for vanskelig terreng der. Det skal også settes i gang med en naermere Jarseng.

Hvor de neste mastene skal settes er opp er på sett og vis opp til folk flest. Mange av dem virker imidlertid å tro at det er utbyggings­sjef i Skien kommune, Tor Arnesen, som bestemmer hvor mobildekni­ngen skal forbedres.

Lokalutval­gene kartlegger

– Får du ofte spørsmål om dekningen her eller der kan forbedres?

– Ja! Det ringer hundrevis i året og klager på dekningen. Og de ringer fra overalt. Det kan vaere folk i Skien sentrum som ringer for å klage på dårlig dekning. Da ber jeg dem heller bare prøve en ny telefon, ler Arnesen.

Men han er klar over at behovet for bedre dekning er til stede. Spesielt på litt mindre plasser rundt om i kommunen. For å få oversikt over hvor behovene er størst er det de respektive lokalutval­gene som har fått i oppgave å kartlegge hvor de neste mastene bør bygges. Skien har i alt 15 lokalutval­g. Det er Bratsberg, Gimsøy, Gjerpen, Gulset, Klovholt, Kilebygda, Klyve, Lunde, Melum, Skotfoss, Valebø, Vold og Søtvedt, Ytre Gjerpen, Øvre Gjerpen og Åfoss.

– Nå går dette ut som en sak til alle lokalutval­gene som skal undersøke hvor de neste mastene bør føres opp, forteller Tor Arnesen.

Han oppfordrer innbyggere som opplever dårlig dekning om å ta kontakt med sitt naermeste lokalutval­g.

Finn senderen

Når lokalutval­gene har gjort sitt, går saken(e) sin vante gang. Deretter er det opp til Telenors innleide folk til å foreta digitale målinger, og deretter sette seg ved tegnebrett­et for å finne de beste egnete plassene man kan bygge opp en mobil sender.

– Det er morsomt hver gang vi får satt opp en mast. Dette betyr mye for folk, erkjenner Arnesen.

Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het har en egen kartoversi­kt (finnsender­en.no) som viser hvor alle mobilsende­re i hele Norge er plassert, og hvilke selskap som eier og driver dem.

Bredbåndet skal også utbedres. I første omgang er det Melum og Kilebygda som får bedre nettilgang.

▶ Fredrik Nordahl

 ??  ?? MOBIL DEKNING: Utbyggings­sjef Tor Arnesen i Skien forteller at det blir mer penger til flere mobilmaste­r.
MOBIL DEKNING: Utbyggings­sjef Tor Arnesen i Skien forteller at det blir mer penger til flere mobilmaste­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway