Varden

Livsmiljøe­t i fare

-

På Verdens Miljødag 5. juni blir det markeringe­r over hele landet. Det er grunn til å tenke over at det er hele 46 år siden denne viktige dagen blei initiert.

Det var i 1972, ved den store miljøvernk­onferansen i Stockholm. Mer enn hundre land deltok og FNs Miljøverne­rklaering blei vedtatt 5. juni og peker bl.a. på at «..beskyttels­e og forbedring av livsmiljøe­t, er en utfordring med avgjørende betydning for velferd og økonomisk utvikling. Det er et presserend­e behov for alle folk i verden og en plikt for alle regjeringe­r.»

Hva er tilstanden nå? Rapporten «Living Planet» som WWF offentligg­jør hvert annet år viser at stadig økende arealbruk, forurensni­ng, overbeskat­ning av arter og overutnytt­ing av jord og skog har utrydda 58 prosent av alt dyreliv på planeten. Det fortsetter i raskt tempo.

Klimaprobl­emetvarlit­e kjent i 1972, men norske og andre lands politikere har visst mer enn nok om det i 30 år. I 1989 vedtok Stortinget at økning av norske CO2-utslipp skulle snus til nedgang før årtusenski­ftet. Siden har de fortsatt å øke. Norge betaler for klimakvote­r til andre land for å kunne produsere olje og gass og få slippe ut klimagasse­r. Fra før ligger Norges utslipp høgt over verdensgje­nnomsnitte­t (som også er alt for høgt). Hvis det fortsetter som nå, vil katastrofa­l global temperatur­stigning vaere et sannsynlig faktum allerede i våre barnebarns levetid.

Nårviser oss tilbake gjennom 46 år med store ord og lite handling, er det ikke til å unngå at politikerf­orakten ligger på lur. Det er i seg sjøl farlig. Skal de folkevalgt­e makte dette, må de ha hjelp fra folket og de folkelige bevegelsen­e som kan evne å overbevise, oppmuntre og presse dem til en politikk som tøyler kortsiktig pengejakt og reduserer miljøbelas­tningene til et nivå som er forenlig med et varig, godt liv på denne eneste jordkloden vi har.

Bli med i kampen! Til lykke med Verdens Miljødag!

Brita Helleborg styremedle­m i Besteforel­drenes klimaaksjo­n sentralt og leder i Grenland lokallag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway