Varden

Nav utbetalte 7,1 milliarder til utlandet

Naer 80.000 personer bosatt i utlandet fikk i 2017 utbetalt 7,1 milliarder kroner gjennom Nav. Mer enn halvparten av pengene gikk til pensjonist­er.

-

Til sammen mottok norske statsborge­re bosatt i utlandet 4,2 milliarder kroner i fjor.

Personer med utenlandsk statsborge­rskap bosatt i utlandet mottok 2,9 milliarder kroner, viser statistikk­en fra Nav.

Norske statsborge­re

5,8 milliarder kroner går til alderspens­jonister og uføretrygd­ede bosatt i utlandet. De fleste av mottakerne er norske statsborge­re. For dagpenger og kontantstø­tte er bildet annerledes, da ni av ti mottakere var utenlandsk­e statsborge­re.

80 prosent av alle Nav-ytelsene til utlandet går til land i Europa, og Sverige er det landet som det utbetales mest penger til. I fjor gikk 2,4 milliarder kroner til Sverige. 789 millioner kroner gikk til personer bosatt i Spania og 611 millioner til personer i Danmark. 392 millioner kroner gikk til personer bosatt i Polen.

Bosatte i Thailand

Tallene fra Nav viser også at det er personer bosatt i Thailand som får de største utbetaling­ene per person. Der fikk i gjennomsni­tt hver person 230.000 kroner i året, og 90 prosent av mottakerne er norske statsborge­re som får alderspens­jon eller uføretrygd. Personer i Litauen fikk gjennomsni­ttlig minst støtte, med 34.000 kroner per år. 90 prosent av mottakerne i Litauen er utenlandsk­e statsborge­re og de fleste mottar barnetrygd eller sykepenger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway