Varden

Foreslår forlik

Arkitektpr­ofessor Thomas ThiisEvens­en oppfordrer ekteparet i Villa Frednes og politikern­e til å enes om et kompromiss.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ Thiis-Evensen understrek­er at det aller viktigste som skjer er at kommunens administra­sjon legger fram et forslag der de opprinneli­ge blokkene er fjernet.

– Det hadde vaert et helt uopprettel­ig feilgrep å bygge det gamle huset inn på den måten. Da hadde Villa Frednes blitt som en vorte i landskapet, sier han. Professore­n syns også det er flott at kommunen legger den nye barnehagen ved siden av huset.

– For et sted å ha en barnehage. Det kunne ikke vaert finere. Med naerkontak­t til dette huset som rommer så mye historie, kan barna laere om Porsgrunns historie. Med parken og hagen som naermeste nabo laerer de selvsagt om blomster og vekster. Dette kan bli bra, sier han.

Som kyllinger til hønemor

– Jeg håper porsgrunns­politikern­e ikke velger å bygge en A4-barnehage, presiserer Thiis-Evensen. Han understrek­er at en tett, lav bebyggelse slik at barnehage-bygningene framstår som en del av huset, vil vaere et korrekt valg.

– Men det fordrer at politikern­e har en holdning til bevaring. Hvis man tenker at huset er en høne, så må disse barnehageh­usene bli som kyllinger. Han påpeker at det er måten kommunen bygger barnehagen som avgjør hvorvidt området framstår som tatt vare på. Arkitektpr­ofessoren legger ikke skjul på at politikern­e nå har alle muligheter til å lage en fantastisk utehusbeby­ggelse som er spesielt laget for å passe inn ved siden av det bevaringsv­erdige huset.

Entusiasme er en gave

– Men hva med hagen? Det forslaget som er lagt fram fra administra­sjonen tar mesteparte­n av den historiske hagen.

– Nå syns jeg politikern­e skal stoppe opp å tenke seg om. Jeg oppfordrer dem til å tenke om hva ettertiden vil si om de valgene de tar, understrek­er ThiisEvens­en. Han mener politikern­e har en gylden mulighet til å slå to fluer i en smekk; både ved å velge en barnehage som står til huset samt ved å tillate en rekonstruk­sjon av hagen.

– Det er jo en gave for en by å få slike entusiasti­ske innbyggere som dette ekteparet på Villa Frednes. Hvis de er villige til å bruke penger på å rekonstrue­re hagen, så kan da ikke politikern­e takke nei. Viser det seg at det er vanskelig på grunn av utehusplan­en, så må det vaere mulig å komme til et kompromiss og la deler av hagen bli rekonstrue­rt. Hvis politikern­e stiller seg helt avvisende til det, tror jeg ettertiden vi spørre seg om hva slags politikere vi hadde i denne tiden, sier arkitektpr­ofessoren.

Ragnhild Johansen ▶

 ??  ?? REGULERING­SPLANEN: – Byggingen av de to planlagte blokkene ville vaert uopprettel­ig inngrep, sier arkitektpr­ofessor Thomas Thiis-Evensen.
REGULERING­SPLANEN: – Byggingen av de to planlagte blokkene ville vaert uopprettel­ig inngrep, sier arkitektpr­ofessor Thomas Thiis-Evensen.
 ??  ?? REGULERING­SPLAN: Slik var den opprinneli­ge planen som ville betydd en blokk på hver siden av Villa Frednes.
REGULERING­SPLAN: Slik var den opprinneli­ge planen som ville betydd en blokk på hver siden av Villa Frednes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway