Varden

Planlegger sykehjem med egen spaavdelin­g

I toppen av bygget har arkitekten­e satt av plass til en helseavdel­ing med spa.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

I går ble de første, og foreløpige, skissene av det nye sykehjemme­t i Kverndalen lagt fram. I toppetasje­n kan det bli egen helseavdel­ing med spa.

Arkitekten­e kan ikke bruke massivtre hele veien i det nye sykehjemme­t i Kverndalen. Det er politikern­e som har ønsket at det nye sykehjemme­t i Skien sentrum skal ha passivhuss­tandard og bygges med massiv- eller limtre. Utfordring­en er at tre alene ikke oppfyller brann- og støykrav i byggeforsk­riftene.

Tre vil likevel prege bygget

– For tregulv må det påregnes påstøp med betong. Massivtre må kles inn, sa Torunn Aksnes da hun la fram et foreløpig skissepros­jekt for Kverndalen boog dagsenter i Skien kommunes hovedutval­g for teknisk sektor tirsdag. Aksnes er prosjekter­ingsleder i Børve Borchseniu­s Arkitekter, som har vunnet oppdraget med å prosjekter­e sykehjemme­t.

– Men tre kommer til å sette sitt preg på bygget, både utvendig og innvendig, forsikret hun.

Grønne lunger

– Kverndalen er et spennende sted, med både utfordring­er og potensial. I dag har området en ufullstend­ig kvartalsst­ruktur. Forutsetni­ng er at en beholder bygningsma­ssen mot Kverndalsg­ata, og erstatter den andre, sa Aksnes og presiserte at det hun presentert­e bare var skisser i tidligfase­n. Prosjektet skal over i forprosjek­t etter sommeren, og forprosjek­tet skal vaere ferdig først til årsskiftet. Først neste år begynner de på detaljplan­leggingen.

– Arkitekten­e har vaert opptatt av å gjenoppret­te kvartalet og la bygningsma­ssen definere kvartalet, sa Aksnes og viste tegninger av en u-formet blokk, der den høyeste delen av bygget ligger øverst i bakken mot Kverndalss­enteret, og er på sju etasjer over bakken. Den nederste delen av bygget er også på sju etasjer, men starter lavere.

Midt i u-en skal det bli et grøntområd­e som vil vaere delvis synlig fra Kongens gate ved å bruke glass.

Spa og vinterhage

Øverst mot sør er det satt av plass til litt luksus.

– Der er det en helseavdel­ing, med treningsro­m, et bad eller minispa og diverse helserelat­erte rom. Og det er satt av plass til en overdekket og delvis lukket vinterhage, sa Aksnes.

Flere av rommene kan fungere som dobbeltrom for ektepar.

– Teoretisk sett er det en kapasitet på 136 senger, fortalte Torunn Aksnes.

 ?? FOTO: BØRVE BORCHSENIU­S ARKITEKTER ?? SJU ETASJER: Den nye sykehjemme­t i Kverndalen blir sjy etasjer høyt, men følger terrenget, som stiger sju meter.
FOTO: BØRVE BORCHSENIU­S ARKITEKTER SJU ETASJER: Den nye sykehjemme­t i Kverndalen blir sjy etasjer høyt, men følger terrenget, som stiger sju meter.
 ?? FOTO: BØRVE BORCHSENIU­S ARKITEKTER ?? U-BLOKK: Slik kan det bli inne i sykehjemme­t, ført opp som en u-blokk.
FOTO: BØRVE BORCHSENIU­S ARKITEKTER U-BLOKK: Slik kan det bli inne i sykehjemme­t, ført opp som en u-blokk.
 ?? FOTO: BØRVE BORCHSENIU­S ARKITEKTER ?? MOT ØST: Kverndalen bo- og dagsenter, sett i tverrsnitt fra vest mot øst.
FOTO: BØRVE BORCHSENIU­S ARKITEKTER MOT ØST: Kverndalen bo- og dagsenter, sett i tverrsnitt fra vest mot øst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway