Varden

Fikk ny «redningsbi­l»

Tirsdag fikk Porsgrunn brannvesen et spennende kjøretøy som både kan gå på vei, i terrenget – og på skinner.

- Morten.lie-hagen@varden.no

▶ Det underlige kjøretøyet er i utgangspun­ktet en velvoksen terrengbil av typen Polar Ranger Crew, men «bilen» er blitt påmontert et ekstra hjulsett som gjør at den kan kjøre på skinner. Redningsvo­gna er dermed helt spesielt egnet til å bruke ved ulykker og hendelser i tunneler.

Skulle det skje en ulykke i en tunnel, vil brannvesen­et ha behov for raskt å få inn mannskaper og utstyr, og for å evakuere eventuelle skadede på en skånsom måte. Slikt utstyr har man ikke hatt til nå.

Dyrmoro

Det er Bane Nor og Farriseide­tPorsgrunn prosjektet som bestilt og kjøpt inn den kraftige spesialbil­en som er utviklet ved Biltunet Voss. Prisen er på rundt halvannen million inkludert utviklings­kostnader. Så er multivogne­n stilt til fri disposisjo­nen for Porsgrunn brannvesen. Porsgrunn brannvesen har fått ansvar for brannsikke­rhet og beredskap også i tunneler som ligger i Larvik kommune.

Enkelt og greit

Rett nok finnes liknende vei- og skinnegåen­de kjøretøy flere andre steder i landet, men på disse må man påmontere toghjulene manuelt når vognen skal opp på skinner.

Polaris-rangeren trenger ikke mer enn litt ratting og en transporta­bel rampe for å klatre opp på skinnegang­en, og med et knappetryk­k svinges togunderst­ellet fram og ned. Dermed er bilen «blitt et tog», raskt, trygt og effektivt. Rangeren kan kjøres fram til innsatsste­det på vei eller om nødvendig på tilhenger, og dette øker aksjonsrad­iusen vesentlig.

Høyeste tillatte hastighet er satt til 30 km i timen. Togbilen er også utstyrt med en enkel tralle for utstyr eller personer, men har i tillegg to større beredskaps­hengere. Den ene av disse skal stå i Porsgrunn, den andre i Larvik.

Snart i drift

Leder for forebyggen­de avdeling i Porsgrunn brannvesen, Jon Erik Bergendal, var svaert godt fornøyd med tilskuddet til maskinpark­en. Nå skal fire vaktlag laere seg å bruke det nye kjøretøyet, og Bergendahl lover at rangeren skal vaere klar til innsats i alle fall innen det nye jernbanesp­ort mellom Larvik og Porsgrunn åpner.

▶ Morten Lie-Hagen

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? TAKK: Leder for forebyggen­de brannvern i Porsgrunn, Jon Erik Bergbendah­l sier pent takk til Emilie Enger Aas fra Bane Nor for den nye redningsbi­len. Ved rattet Øystein Ringheim fra Biltunet Voss.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN TAKK: Leder for forebyggen­de brannvern i Porsgrunn, Jon Erik Bergbendah­l sier pent takk til Emilie Enger Aas fra Bane Nor for den nye redningsbi­len. Ved rattet Øystein Ringheim fra Biltunet Voss.
 ??  ?? LETT JOBB: Det er lekende lett å få rangeren opp på skinnegang­en.
LETT JOBB: Det er lekende lett å få rangeren opp på skinnegang­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway