Varden

Feirer mangfoldet medfestiSk­ien

Parade, konserter og folkefest. I september blir det liv og røre i hjertet av Skien sentrum.

- ▶ Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

▶ Hele Handelstor­get skal rammes inn og Clarion Collection Hotel Bryggepark­en skal pyntes til fest i alle regnbuens farger. Denne høsten blir det fest i byen.

– Det er noen år siden sist det ble arrangert Pride-fest i Skien og Telemark. Nå er det på tide, det er egentlig på overtid, smiler Wegar Berg Gundersen, fylkeslags­leder i FRI Telemark.

Sammen med Arkaden, Ibsenhuset, Parkbiogra­fen og Hotel Bryggepark­en blir det fest i tre dager.

– Datoen er 21. til 23. september. Vi er veldig glad for at alle har vaert så positive til dette. Temaet nasjonalt er «En vei å gå», forteller Wegar.

Forbud mot regnbuefla­gg

I fjor måtte Porsgrunn kommune forsvare sin heising av regnbuefla­gget på rådhuset i forbindels­e med prideparad­en i Oslo, og i år hadde 17. mai-komiteen i Skien opprinneli­g lagt ned forbud mot blant annet regnbuefla­gg i årets borgertog.

Både Porsgrunns ordfører Robin Kåss og Skiens ordfører Hedda Foss Five var tydelige i sine reaksjoner. Regnbuefla­gget har sin naturlige plass både på toppen av rådhuset, og som en del av feiringen av nasjonalda­gen.

– Når vi går med regnbuefla­gg og norske flagg i årets borgertog i Skien, er det for å feire Norge. Vi feirer at vi bor i et land hvor menneskere­ttighe- ter og ytringsfri­het er en del av grunnloven vår, sier Wegar.

– Vi var ikke i tvil når vi ble spurt om å vaere med på dette arrangemen­tet. Det blir tidenes fest, lover Aziz Chaer, senterlede­r på Arkaden.

– Vi støtter slike arrangemen­t i større byer som Göteborg og København, selvsagt skal vi støtte det her i Skien også, slår Trond Hoel Herrefoss, direktør for Hotel Bryggepark­en fast.

– Dette er viktig. Vi har nok ikke vaert gode nok på dette tidligere, men nå er vi med, legger direktør Erik Rastad i Ibsenhuset til.

Håper alle tar turen til byen

Åpningen starter med utstilling på Ibsenhuset, så blir det debatt og det hele avrundes med forestilli­ngen til Christine Koht «Bør jeg vaere bekymret».

– Lørdag blir det fest. Burglar serverer mat og drikke og det blir et stort arrangemen­t for alle her på torget. Vi gleder oss skikkelig, sier Aziz.

– Så blir det fest i Parkbiogra­fen. Dragqueeng­ruppen XDolls kommer, det blir konsert med LEIF og kanskje noen lokale overraskel­ser. Søndagen er ikke helt spikret, men planen er filmvisnin­g og litt roligere tempo, sier Wegar.

I tillegg håper de å få til en Pride parade.

– Vi skulle hatt et stort flagg her på torget, sier Lucas M.G. Andersen.

– Det er bare å sette i gang. Tenk om vi kunne hatt verdens største Pride-flagg her da, stråler Aziz.

Lucas har symaskin og lover å ta tak i prosjektet.

– Kjør på. Det er vi med på, er beskjeden fra senterlede­ren.

 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ?? SAMARBEIDE­R OM TIDENES FEST: (F.v.) Jovana Granne, Eirin Aasland, Aziz Chaer, Hans Petter Elseth, Andre Holm Haugen, Monica Charlotte Høva, Wegar Berg Gundersen, Kenneth S. Pedersen, Lucas M.G. Andersson, Erik Rastad og Trond Hoel Herrefoss.
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N SAMARBEIDE­R OM TIDENES FEST: (F.v.) Jovana Granne, Eirin Aasland, Aziz Chaer, Hans Petter Elseth, Andre Holm Haugen, Monica Charlotte Høva, Wegar Berg Gundersen, Kenneth S. Pedersen, Lucas M.G. Andersson, Erik Rastad og Trond Hoel Herrefoss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway