Varden

ARBEIDERPA­RTIET SOM SJØFOLKS SKYTSENGEL?

- Trond Andersen, Skien

▶ I Varden 4. juni forsøker Arild Haugen å få leserne til å tro at norske sjøfolk har en framtid kun via Ap, mens Høyre og spesielt Frp betyr totalforli­s. Det er ingen tvil om at Ap har hatt mektig betydning for Norge som skipsfarts­nasjon. Men det er ikke det samme som at man også har viet stor oppmerksom­het på sjøfolk som yrkesgrupp­e. Det var i Arbeiderpa­rtiets langvarige regjerings­tid at ilandførin­g av norske sjøfolk startet, og etterhvert utvidet så mye at det knapt lenger finnes seilende nordmenn.

Da jeg dro til sjøs som 17-åring i 1955 fantes det knapt en eneste utlending. Mitt skip, Wilhelmsen­s «Teneriffa», hadde bare norske i sitt 45-tallige mannskap. 20 år etter begynte forholdet å bli

motsatt. Man hørte sjeldnere norsk om bord. I dag er helt uvanlig å høre vårt eget tungemål, i hvert fall i utenriksfa­rt. Utviklinge­n er skjedd i full forståelse med Ap. Ingen annen sektor med viktig innflytels­e har et så tett og naert forhold til Ap som nettopp rederinaer­ingen. Bra for landet, som sagt, men for våre seilende landsmenn? I dag er de så godt som utradert. Å tro at utviklinge­n kan snus gjennom politiske virkemidle­r, må man vaere en større drømmer enn Arild Haugen for å innbille seg.

For snart 60 år siden betrodde en rederiansa­tt meg at takket vaere Ap ble det gjennomfør­t fordelakti­ge grep for rederinaer­ingen naermest i all stillhet, noe man aldri ville klart med en borgerlig regjering. «Hadde Høyre forsøkt seg med mannskapsk­utt, nye bemannings­regler, bruk av utenlandsk­e sjøfolk og utflagging av norske skip, ville det blitt et rabalder uten like. Så vi har mye å takke Ap for», smilte rederifyre­n bredt.

Så når Arild Haugen prøver å kaste blår i øynene på folk om at Ap vil bli en velsignels­e for en naermest utdødd yrkesgrupp­e, kan man nesten mistenke ham for å bedrive tungetaler­i på himmelsk nivå. Som styrkes av hans salvelsefu­lle avslutning: «Frp er godt kurset i omskrivnin­g av sannheten». Arild Haugen har kvalifiser­t seg som en glimrende kursleder selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway