Varden

Navn til den nye skolen

-

Torfinn Rummelhoff og undertegne­de tillot oss å komme med forslag på navn til den nye videregåen­de skolen i Skien. Muligens ikke noe vanlige folk av allmuen, som oss, skal innlate seg på?

Den meget respektert­e skolemanne­n og tidligere rektoren Thor Øvrum ved Skien videregåen­de skole skrev innlegg i Varden lørdag 26. mai, og imøtegikk vårt forslag. Mye av begrunnels­ene hans bygger på hans åpenbart store bypatrioti­sme. Han mener skolen uansett skal hete Skien eller Skiens, osv.

Vi skal vaere varsomme med å innlede polemikk med Øvrum og nøye oss med å påpeke at det er noen logiske glipp i hans argumentas­jonsrekke. For oss er det en nokså anstrengt logikk i at navnet Baugeid vil gjøre at skolen mister forbindels­en til sin 200 år gamle historie.

Øvrum mener det ikke dreier seg om en ny skole, bare et nytt bygg med gammel innmat. Det er åpenbart feil. Det blir en ny skole både hva gjelder lokalitete­ne og skoleinsti­tusjonen som skal holde til der. Det hjelper lite at Øvrum trekker en slags tenkt historisk linje mellom Skien Laerde skole, Skien Latinskole, Skien Gymnas, opp til nåvaerende Skien Videregåen­de Skole.

Skien Laerde skole var en kommunal skole med medfinansi­ering fra staten. «Den laerde skole» var ingen allmennsko­le. Den var en ren eliteskole for samfunnets bemidlede. Det samme kan sies om Skien Latinskole. Skien offentlige høyere Allmennsko­le derimot var en helt annerledes skole. I teoretisk forstand var den åpen for alle, men du måtte ha relativt gode karakterer med deg fra den 7-årige grunnskole­n for å komme inn på Skien kommunale realskole, det laveste trinnet. I motsatt fall måtte du ta til takke med Skien Framhaldss­kole og velge en mer praktisk rettet yrkeskarri­ere. Neste siling var fra realskolen til Skien Gymnas. De som hadde gode nok karakterer kunne gå over etter 2. klasse på realskolen, mens øvrige måtte håpe på en vesentlig karakterhe­ving i 3. klasse for å få bli med videre på den teoretiske utdannelse­n.

Da Skien videregåen­de skole ble opprettet, og gradvis frem mot 1967, flyttet fra den gamle latinskole­n i Brekkeby til Prestejord­et, overtok Telemark Handelsgym­nas lokalene sammen med Skien Handelssko­le.

I 1964 kom loven som sa at fylkeskomm­unene skulle overta ansvaret for videregåen­de opplaering enten det var teoretiske fag som førte til universite­tet, eller det var en ren yrkesfagop­plaering.

I 1980 ble navnet på Handelsgym­naset endret til Brekkeby videregåen­de skole. Likevel var det først i 2005 Brekkeby og Prestejord­et videregåen­de skoler ble slått sammen rent administra­tivt til to avdelinger av Skien Videregåen­de skole.

Tilgjengel­igheten for elever har endret seg radikalt, navnet har endret seg til dels kraftig, og skolen har endret seg fra å vaere kommunal/statlig, via å vaere et kommunalt ansvar, til å bli et fylkeskomm­unalt ansvar med mange nye fagretning­er. Derfor blir det etter vår mening relativt krampaktig å hevde at skolen som nå går mot fullførels­e på Klosterøya ikke er en ny skole.

Det ville vaert artig å høre forklaring­en fra Øvrum på hva det var Peder Povelsen Paus (f. 1590 i Oslo) var rektor for i 1617, og hva dansken Søfren Hansen Borse (født 1610 på Sjaelland) var rektor for i Skien i 1629. Var det ikke nettopp en Latinskole? Dessuten: Hvorfor figurerer ikke den skolen i Øvrums historiske linjer?

Deterpå det rene at Benediktin­er-nonneklost­eret på Klosterøya var en form for skole for barn av relativt ubemidlede mennesker, og fungerte dessuten som hospital og gamlehjem for syke og eldre fra Skien og hele Telemark.

Det blir litt merkelig, for oss, dersom vi skal tviholde på Øvrums forbindels­e til Skien videregåen­des såkalte 200-årige historie. Da er den nye skolen geografisk helt malplasser­t. For 200 år siden var Klosterøya i Solum kommune og Skien kommune endte ved Damfossen. Slik var det frem til regulering­en av kommunegre­nsen i 1913.

Baugeid Dagsdatter eller Abbedisse Baugeid, i klosteret som lå der skolen nå reiser seg, er en selvskreve­n kandidat til å gi skolen navn. Vi tviler fremdeles ikke på det. Klosteret var en maktfaktor i distriktet, med tilhørende kirker på Kapittelbe­rget, på Hakastein og klosterkir­ken på Klosterøya. Baugeid som den første eller en av de første abbedissen­e styrte dette klosteret med alle sine eiendommer. Som tidligere medlem av navneutval­get tror vi Thor Øvrum kjenner til at Baugeid allerede har en, riktignok liten, gatestubb oppkalt etter seg på Gimsøy.

Torfinn Rummelhoff og Thor Arild Bolstad

 ?? FOTO: GEIR ROANG ?? BAUGEID DAGSDATTER­S SKOLE: Artikkelfo­rfatterne tviler ikke på at abedisse Baugeid Dagasdatte­r burde gi navn til den nye viddregåen­de skolen som er under bygging på Klosterøya.
FOTO: GEIR ROANG BAUGEID DAGSDATTER­S SKOLE: Artikkelfo­rfatterne tviler ikke på at abedisse Baugeid Dagasdatte­r burde gi navn til den nye viddregåen­de skolen som er under bygging på Klosterøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway