Varden

Norske sjøfolk ført bak lyset av Frp

- Terje Aasland Arbeiderpa­rtiets naeringspo­litiske talsperson

Norske sjøfolk har all grunn til å vaere skuffet, etter å ha blitt ført bak lyset av Frp.

Nå viser Frp sitt sanne ansikt som redernes varmeste forsvarer, og ikke et parti for sjøfolk flest. De fagre løftene fra Frp-politikere den siste tiden har dessverre bare vaert tomme ord.

Dette ble klart da naeringsko­miteen på Stortinget nylig sluttbehan­dlet et forslag fra Arbeiderpa­rtiet om å sikre at det ikke startes et kappløp mot bunnen i nordisk passasjerf­art.

Bakgrunnen for forslaget er at regjeringe­n vil endre NIS-forskrifte­n og åpne opp for at Color Line kan erstatte 700 av de ansatte på Kiel-fergene med mannskap som kan jobbe for en lønn det ikke er mulig av å leve i Norge.

Situasjone­n nå er at Color Line går godt og konkurrans­eulempen mot Danmark har blitt mye mindre. Likevel vil regjeringe­n åpne for å sette 700 sjøfolk på land, kun for at eierne skal kunne bli enda rikere. Dette viser med tydelighet at vi har en regjering som er mer opptatt av å fylle opp redernes lommebøker enn å ta vare på norske arbeidspla­sser.

Til tross for løfter om det motsatte, er Frp med på seilasen. Det er trist, saerlig når endringene er helt unødvendig­e og basert på et saers tynt grunnlag med uante konsekvens­er. Arbeiderpa­rtiet frykter at det starter et kappløp mot bunnen i det nordiske fergemarke­det hvor de med dårligst vilkår for sjøfolk vinner.

Arbeiderpa­rtiet har tidligere foreslått å stoppe hele endringen, men ikke fått flertall. Siden konsekvens­ene var dårlig belyst, foreslo vi å utsette og utrede saken. Vårt forslag fikk ikke flertall, men et flertall i komiteen mener at regjeringe­n må ta en gjennomgan­g av forutsetni­ngene for endringene på nytt.

Uansett om tallgrunnl­aget gjennomgås på nytt, så vil det ikke belyse spørsmålet om endringen vil føre til et kappløp mot bunnen i lønns- og arbeidsvil­kår i fergetrafi­kken. Det er heller ingen vilje til å se på andre tiltak for å sikre viktige norske arbeidspla­sser på utenlandsf­ergene.

Jeg er skuffet over at Frp, Høyre, Venstre og KrF ikke vil ta norske og nordiske sjøfolk på alvor og behandle denne saken skikkelig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway