Varden

Moflata og byutrednin­g

- Yrkesjåfør

Vegvesenet har blitt en rar organisasj­on.

Igamle dager var folk og fedre stolte av å jobbe for Statens Vegvesen. Flotte veier som i begynnelse­n ble bygd med spett og spader, trillebår og dynamitt og kanskje en og annen lastebil. Men på nittitalle­t snek en annen ånd seg inn i dette vesen, de begynte å herse med bilistene; de gjorde plutselig det helt motsatte av det de skulle.

Vegvesenet bygget «intelligen­te» trafikkhin­dringer midt i veien, på tvers av all logikk. De stakk bokstaveli­g talt kjepper i hjulene på både yrkestrans­port og privatbili­ster: På Moflata i Skien planla og bygde de to rundkjørin­ger ved siden av hverandre og plasserte jaggu meg tre (3!) lysreguler­te fotgjenger­overganger fordelt på 150 meter.

Jeg har aldri sett maken noe sted, til tross for at jeg er en bereist mann. Telemark Vegvesen har nok vaert som kongen på haugen, godt over både folk og fe: Køene har vaert lange, fånyttes og unødvendig.

For å få en pekepinn hvor mye tid som ble kastet bort har jeg sett på årene fra åpningen i 2005 og frem til og med 2018. For å få et utgangspun­kt har jeg sett hva det betyr når 40 biler har stått i kø i 4 retninger, ca 20 minutter pr dag i 2 dager pr uke, 200 arbeidsdag­er pr år. Dette gir årlig ca. 9.000 ventende biler en ventetid totalt på ca 254 døgn pr. år, men nesten 3.000 døgn totalt. Et meget forsiktig anslag: Virkelighe­ten har nok vaert verre. Vi ser at Vegvesenet­s trafikkløs­ning hvor den enslige fotgjenger var favorisert, var som hentet fra molboland. Beslutning­en var fatal.

Ofte har jeg tatt turen bort med venner og slekt til omvisning på Moflatakry­sset. Hva var det som tok Vegvesenet i Telemark i sitt nakkegrep, den gang? Kalte de det å begrense biltrafikk­en? Var det forurensin­g? Eksosanleg­genes lamdasonde­r og katalysato­rer hadde jo allerede renset bort det giftigste. Var det rester fra vintergrus­ingens svevestøv? Var det mikroplast fra bildekk? Var det varmen fra de mange bil-, buss- og lastebilmo­torer som skapte klimaendri­ng? Var dette grunnen for at en enkelt fotgjenger fikk retten til å stoppe yrkes- og personbilt­rafikk når det måtte passe dem? Ikke var det store trafikken heller, sett i en større målestokk, å kunne løse nogenlunde effektivt. Men den gang ei, ikke hos oss i Moflatakry­sset, en av hovedpulså­rene til og fra Skien. Ikke rart at byen fikk hjerteinfa­rkt. Mens det var Telemark Vegvesen, altså vårt fagfolk, som bygde blodproppe­n.

Så nå, 13 år etter åpningen, hvor etterhvert mange nok fikk luftet sine bekymringe­r, skal altså Telemark Vegvesen igjen få sjansen til å bygge en ny og bedre løsning. Jeg slår fast at de aldri formulerte en unnskyldni­ng ovenfor de mange som i årenes løp hadde tilbrakt livstid i Vegvesenet­s egen kø. Ikke et eneste ord. Det de gjorde var å late som ingenting. Men - å late som ingenting er å unnlate å ta ansvar.

Dessuten virker det som om de ennå ikke har skjønt at de har vaert helt på villspor. Er Moflataløs­ningen den type løsning vi skal måtte se mer av i kjølvannet av Byutrednin­g Grenland? Hele Porsgrunns­vegen er spekket med allslags fantasiful­le hindringer. De vil ha nullvekst i personbilt­rafikk. Mens i virkelighe­ten forhindrer de trafikkfly­ten på finurlige måter slik at trafikk hoper seg opp: Den synes å vaere større enn det den i virkelighe­ten er, fordi veiene er utstyrt med hindringer. Forstå det, den som kan.

Å ha en slik katastrofe som Moflatakry­sset bak seg, bør vaere grunn god nok til å bli parkert ute på sidelinjen, avskiltet.

Er da disse folkene de rette til å planlegge og bygge en ny trafikkløs­ning på Moflata? Har ikke toget forlengst gått for Vegvesenet i Telemark? Å ha en slik katastrofe som Moflatakry­sset bak seg, bør vaere grunn god nok til å bli parkert ute på sidelinjen, avskiltet. Hva Telemark Vegvesen har vist oss, er ikke liv laga: Ta ansvaret og gå. Virkelighe­ten må påtales med rene ord: Overlat Moflatakry­sset til folk som kan trafikk, fordi trafikken er samfunnets livsblod.

Sven-Inge Johansen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway