Varden

Innfri løftet, H edda, Jan Terje og dere andre!

-

Se på bildet og faksimilen fra saken i Varden 11. september 2015. Det var før kommuneval­get og lederne av de to største partiene, Hedda Foss Five (Ap) og Jan Terje Olsen (H), lovet å innføre gratis halleie for idrettslag (opp til 19 år) i Skien – slik det er i Porsgrunn (opp til 20 år).

«Vi har programfes­tet at vi ønsker gratis halleie for alle barn og unge opp til 18 år. Det er for gaerent at barn og ungdom til slutt skal ramle utenfor fordi klubber og foreninger må bruke det meste av ressurser og tid på dugnader. Det var gratis halleie for noen år siden. Den vil vi ha tilbake nå», sa Olsen, som gikk til valg som partiets ordførerka­ndidat.

Sittende ordfører, Hedda Foss Five, lovet at Arbeiderpa­rtiet ville akkurat det samme. «Vi ser på gratis halleie som det neste store løftet innenfor idrett for barn og unge. Det står kanskje litt klønete formulert i vårt program der vi bruker ordet «gymsaler», men vi ser på gratis halleie som det neste store løftet innenfor idrett for barn og unge opp til 19 år», lovet byens ordfører.

«Og vi ønsker samtidig at prisene for voksne i alle fall holdes uendret, for dette er en viktig sak i forhold til folkehelse­n. Jeg tror alle sammen vet hvor vanskelig det er for de frivillige i lag og foreninger å få endene til å møtes uten å tømme seg på dugnader. Ingen skal falle utenom idretten på grunn av dugnadspre­sset mange lag og foreninger sliter med», la hun til.

Og det var ikke bare to av byens mest kjente og erfarne politikere som lovet dette. For da Varden tok saken ville også Frp og Bypartiet støtte et slikt forslag. Senterpart­iet har programfes­tet at de vil innføre gratis halleie, mens KrF var positive til en slik innføring. Dermed var det et krystallkl­art flertall for forslaget.

«Vi synes også at dette er en viktig sak. For det er nettopp viktig at barn og unge har et tilbud som er bra. Vi vil støtte et forslag om gratis halleie for breddeidre­tten opp til 19 år», sa Bypartiets Eirik Snarud, som ikke lenger er medlem i partiet.

Frps ordførerka­ndidat, Jørn Inge Naess i Frp, varslet også støtte fra deres representa­nter. «Vi har ikke dette nedfelt i programmet, men så lenge dette handler om barne- og ungdomsidr­etten vil vi støtte det når saken kommer opp. Frp er opptatt av at breddeidre­tten skal få hjelp. Å slippe halleie er definitivt til stor hjelp for bredden. Vi vil gå inn for dette», sa Naess.

Hans parti skal for øvrig ha litt skryt for å ha flere klare idrettsmål i sitt program.

Hva skjedde etter valget? Sju måneder senere hadde lite skjedd, annet enn de fine lovnadene – og at saken havnet i kulturavde­lingen. Høyres Halvor Berg-Hanssen stilte derfor et spørsmål i form av en interpella­sjon til ordfører Hedda Foss Five. Han fikk svar han var brukbart fornøyd med.

«Selv om kommunen viser overskudd, så vil man ikke ta alt med en gang. Vi vil få en opptrappin­g. Det er en god start», sa Berg-Hanssen.

Så det har faktisk skjedd noe. Halleien har blitt halvert og er nå rundt 110 kroner per time etter følgende vedtak i bystyret

12. mai 2016:

▶ 1. For barn og unge vil timepriser for leie av kommunens haller og gymsaler, samt Skien fritidspar­k reduseres med 50 %. Barn og unge defineres fra 0 til 19 år.

▶ 2. Nye timepriser blir iverksatt fra 1.08.2016

▶ 3. En ønsket effekt av redusert halleie vil vaere lavere kontingent­er for barne- og ungdomsakt­iviteten i klubbene. Ordningen evalueres etter 2 år for å se om siktemålet er oppnådd.

▶ 4. For 2016 er reduksjone­n hensyntatt i de økonomiske rammene. For resten av økonomiper­ioden er ikke tiltaket fullfinans­iert, og må innarbeide­s i neste års budsjett.

Bystyret ber administra­sjonen jobbe videre med siktemål om at gratis halleie for barneog ungdomsakt­iviteter fra 0–19 år gjennomfør­es snarest mulig. Dette vurderes innarbeide­t i budsjett og økonomipla­n for perioden 2017–20. Videre reduksjon av halleie vurderes sammen med all annen støtte til arbeid med barn og unge.

▶ 5. Formannska­pet anbefaler bystyret å slutte seg til de vurderinge­ne som er gjort i utredninge­n. Etter en evaluering av den ordningen som nå innføres vil en på sikt kunne vurdere an-

dre ordninger m for eks. støtteordn­inger til ytterliger­e reduksjone­r. Evaluering­en bør også inneholde betraktnin­ger om reduksjone­n i leien også fører til reduksjon av barn og unges kontingent­er i idrettslag­ene. Når det gjelder kostnadene for arrangemen­ter generelt bør dette vurderes med tanke på en mer fleksibel ordning.

▶ Følgende forslag fra Frp Naess følger saken videre: «Formannska­pet ber om at halleie som ikke avbestille­s, og ikke benyttes faktureres 150 %».

Varden har sjekket med Gjerpen og Herkules i forhold til treningsav­giftene. Gjerpen har redusert med 22 prosent for de aller yngste til fem prosent for de eldste spillerne i junioravde­lingen. Herkules har oppretthol­dt sitt lave nivå og ikke foretatt noen økning på to år.

Det er også verdtåmerk­esegat kultursjef Guro Honningdal og co. har to måneder på seg før evaluering­en skal vaere i gang.

Kultursjef Honningdal ønsker for øvrig ikke å innføre det politikern­e har lovet.

«Ja, politikern­e lovet gratis halleie. Vårt råd var ikke gratis halleie, men en reduksjon. Erfaringer fra andre steder viser at hvis det koster noe føler idrettslag­et en større forpliktel­se til å bruke den bestilte timen. Blir det gratis halleie så kan det vaere at noen bestiller flere timer enn man behøver, og at de som trenger flere timer dermed ikke får det», sier kultursjef­en til Varden.

Varden tok derfor en telefon til nabobyen og Mariann Eriksen. Hun er kultur- og idrettssje­f i Porsgrunn. De har hatt gratis halleie i mange år. «Selvfølgel­ig er det tilfeller av at noen ikke benytter seg at sine timer, av ulike årsaker. Men vi ser ingen sammenheng med det at det er gratis istedenfor å koste noe. Det kan jeg avkrefte. Hos oss, som hos mange andre steder, er det kapasitets­mangel. Lag og foreninger ønsker seg sine tildelte timer.

I Skien er det forskjell på hva det koster å leie treningsti­d i forhold til kampaktivi­tet/arrangemen­ter, naermere sagt dobbelt. Og det spilles mange kamper, så blir dyrt både for klubber og foreldre.

Et enkelt eksempel er en familie på fire, der to av barna spiller håndball. Ofte spiller man på to lag, slik at hver spiller kan ha rundt 20 hjemmekamp­er i løpet av de sju-åtte månedene en håndballse­song strekker seg over. Med 50 kroner i inngangsbi­llett blir det 4.000 kroner å betale for at foreldrene skal se sine egne bedrive barneidret­t. Det blir 500–570 kroner i måneden, og er like mye som en treningsav­gift i seg selv.

Så bør man kanskje diskutere praksisen som gjør at foreldrene må betale hver gang de skal se barnet spille. I for eksempel fotballen er det ikke slik. I realiteten blir jo dette en form for skjult kontingent/treningsav­gift. En klubb må ha inn en gitt sum for å drive. Om man ikke henter de via treningsav­giften eller dugnadsarb­eid, så må man hente de fra inngangspe­nger. Og det er ikke så lett å søke kontingent­kassa i kommunen for å dekke inngangsbi­lletter til ressurssva­ke foreldre. Jeg synes på ingen måte at Skien kommunes politikere har vaert fravaerend­e når det gjelder å støtte idrett. De har støttet toppidrett­en i mange år, blant annet til Odd, Gjerpen og Skien Ishockeykl­ubb (Skien Lynx). Mange har ment at det er feil. Jeg mener det motsatte. For toppidrett er et av de sterkeste områdene breddeidre­tten har for å gi utøvere motivasjon og noe å strekke seg etter, selv om jeg også forstår alle idrettsled­erne og dugnadsfor­eldre som er lei av overdreven­t pengebruk og dårlig økonomisty­ring i toppen.

Kommunen har også tilrettela­gt mye for bredden. Se bare på Skien Fritidspar­k. Det er et anlegg i høy europeisk klasse og som innbyggern­e kan og bør vaere stolt av. Og etter 2000 har det dukket opp idrettshal­ler i alle våre bydeler der det bor godt med mennesker.

Men har politikern­e holdt det de har lovet i denne saken? Nei, det har de foreløpig ikke gjort. De lovet gratis halleie, og må innføre det i det siste året de har muligheten. En hel bystyreper­iode burde vaere mer enn nok til å innfri valgløften­e, og sørge for at man ikke trenger å stemple det som valgflesk. Saerlig når dere skryter av store overskudd år etter år.

«Når man lover noe, så må man holde det. Spesielt hvis det er de som er valgt inn i bystyresal­en som kommer med lovnaden»

Nils-Tore Olsen, sportslede­r

Når man lover noe, så må man holde det. Spesielt hvis det er de som er valgt inn i bystyresal­en som kommer med lovnaden. Og det hjelper ikke at en kultursjef har en annen mening. Vi hører først og fremst på lovnadene til de vi har valgt til å styre byen vår.

 ??  ?? LOVET: Idrettsklu­bber/foreninger skal få gratis hallbruk, sa Hedda Foss Five og Jan Terje Olsen før valget.
LOVET: Idrettsklu­bber/foreninger skal få gratis hallbruk, sa Hedda Foss Five og Jan Terje Olsen før valget.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? ▶ Nils-Tore Olsen, sportslede­r
▶ Nils-Tore Olsen, sportslede­r
 ??  ?? FAKSIMILE: Varden 11. september 2015. Politikern­e, med soleklart flertall, ville innføre gratis halleie i Skien.
FAKSIMILE: Varden 11. september 2015. Politikern­e, med soleklart flertall, ville innføre gratis halleie i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway