Varden

Drømmen lever for Norge-Åge

- ESPEN HARTVIG, NTB

Åge Hareide er første nordmann på trenerbenk­en i fotball-VM på 20 år med sitt Danmark. Han etterfølge­r Egil «Drillo» Olsen fra 1998-sluttspill­et.

En kar fra «Fjeldabe»-landet som dansk fotballsje­f. Det var nesten uhørt og førte til kraftige reaksjoner da Hareide fikk jobben, men han har klart seg bra.

Med stjerner som Christian Eriksen tilgjengel­ig, og mange spillere med fast plass i gode europeiske klubber, er avansement til cupspillet høyaktuelt for Danmark. Det ble også en gunstig åpningsmot­stander i Peru.

DBU var på frenetisk jakt etter det danske fotballiko­net Michael Laudrup. Det var ham forbundet og folket ønsket seg etter en lang periode med Morten Olsen. Laudrup glapp, og Hareide kom inn helt fra outsiderne­s rekker.

– Det er det største man kan oppleve som trener, sier Hareide om å vaere med i VM.

I 1962 (Chile arrangør) fikk han sin første smak av VM. Som 9-åring studerte han en chilensk VM-avis, på spansk, hjemme på Hareid. Den fikk han tilsendt av broren som var sjømann.

På rett kjøl?

Frankrike har et lag godt nok til å slå alle, men har elendige VM-år bak seg. I 2010 var det intern splid som førte til streik underveis i mesterskap­et. Så dummet laget seg helt ut og kom seg ikke engang til 2014-VM. Treneren, Didier Deschamps, er selv verdensmes­ter som spiller (1998).

Peru skapte hysteri da de sikret VM-plassen. Laget deltar for første gang i VM-siden 1982 (Spania) der laget endte på 20.-plassen. Treneren Ricardo Gareca har 20 landskampe­r som spiller for Argentina.

Vrient

Peru kan trolig overraske i denne gruppen. Nøkkelkamp­en blir åpningen mot Danmark i Saransk. Poeng der kan gi en pangstart for søramerika­nerne. Australia kan fort bli gruppens slaktoffer. Det ser ikke bra ut før mesterskap­et for dem, og at treneren Bert van Marwijk parkerer bussen og kjører et defensivt opplegg, vil ikke overraske mye. Kampene: 16/6: Frankrike– Australia 12.00 (i Kazan) TV 2, Peru–Danmark 18.00 (i Saransk) TV 2. 21/6: Frankrike–Peru 17.00 (i Jekaterinb­urg) TV 2, Danmark– Australia 14.00 (i Samara) TV 2. 26/6: Danmark–Frankrike 16.00 (i Moskva) NRK, Australia–Peru 16.00 (i Sotsji) NRK 2.

 ??  ?? AP / NTB scanpix
AP / NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway