Varden

Feirer 100 år med vals

Aina Peggy Moreau aner ikke hvordan det skal gå til, men gleder seg til valsen hun er lovet på 100-årsfesten sin.

- Pal.egil.tornholm@varden.no

▶ – Du får sette rullestole­n i fri, råder de ansatte på Varpekolle­n avdeling ved Bakkane bo- og behandling­ssenter. På selve jubileumsd­agen tirsdag ble hun servert bløtkake av Skiens ordfører Hedda Foss Five og kvitterte med historier fra et langt liv.

Aina Peggy Moreau er fra Harstad og flyttet fra Oslo til Bakkane for ti år siden, for å komme naermere den ene av de to sønnene, som bor i Skien. Hun har to barnebarn, ett oldebarn og ett til på vei.

Det franske etternavne­t skylder hun en ektemann som flyttet fra Sverige til Rjukan og så til Oslo, som låsesmed.

– Vi rakk å feire gullbryllu­p i all stillhet, smiler 100-åringen. Tre søstre og bror har også gått bort.

Stor ståhei

Selv jobbet hun i kassa for en herreekvip­ering i hovedstade­n, ikke langt fra domkirken. Om yngre dager i Oslo forteller hun gjerne om da hun etter krigen skapte stor ståhei på pensjonate­t hun bodde på. Plutselig dukket det opp en engelskman­n på jakt etter kvinnen han hadde invitert med på kabaret flere år tilbake.

– Men jeg ble ikke gift med ham. Jeg fikk et brev, det var alt, humrer Aina, som betegner seg selv som en pyse.

Men noen utpreget reddhare kan hun umulig ha vaert.

– Jeg var veldig glad i å gå på ski, i Nordmarka. Men mannen min likte ikke ski, selv om han hadde bodd på Rjukan, bemerker 100-åringen.

Ved kaffeborde­t er hovedperso­nen åpen for at måtehold kanskje har hjulpet henne til et langt liv.

– Jeg har vaert i IOGT. Jeg drakk en gang øl i vanvare. Noe av det verste jeg har smakt! Jeg har smakt vin også, den var veldig mild og fin, men lokket meg ikke til å bli alkoholike­r!

Jubilanten har alltid likt håndarbeid og er med når strikkeklu­bben på hjemmet møtes. Hun har heklet mye, men nå finner hun det lettere å strikke.

Hun elsker å lytte til musikk og gleder når det er underholdn­ing på Bakkane.

Lørdag 9. juni blir det 100-årsfest – og forhåpentl­ig en vals på jubilanten. Og så kan hun vise alle gjestene gratulasjo­nen som kongen har sendt!

▶ Pål Egil Tornholm

 ?? BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? 100 ÅR: Aina Peggy Moreau trives godt på Bakkane bo- og behandling­ssenter, hvor hun har bodd de siste ti årene. Tross en lammet fot gleder hun seg til en svingom på lørdag. En gang deltok hun jo på underoffis­erenes dansegalla!
BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM 100 ÅR: Aina Peggy Moreau trives godt på Bakkane bo- og behandling­ssenter, hvor hun har bodd de siste ti årene. Tross en lammet fot gleder hun seg til en svingom på lørdag. En gang deltok hun jo på underoffis­erenes dansegalla!
 ??  ?? GJEVT BESØK: Aina Peggy Moreau fikk servert bløtkake av ordfører Hedda Foss Five på selve 100-årsdagen i går.
GJEVT BESØK: Aina Peggy Moreau fikk servert bløtkake av ordfører Hedda Foss Five på selve 100-årsdagen i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway