Varden

Kristoffer Olsen nominert til Hedda

Kristoffer Olsen kom inn som et frisk pust i norsk teater med sin elleville rolle i «The Book of Mormon» på Det Norske Teatret. Nå er han nominert til Hedda.

- ▶ OSLO

– Jeg fikk sjokk første gang jeg hørte ham. Han er så bra, sa regissør Vidar Magnussen da han presentert­e den til da «helt ukjente» Kristoffer Olsen fra Porsgrunn som en av hovedrolle­innehavern­e i Det Norske Teatrets storsatsin­g «The Book of Mormon». Magnussen betegner Olsen som «en komisk skatt», noe Heddajurye­n synes å vaere enig i.

De har nominert ham til Hedda for beste mannlige skuespille­r i en hovedrolle. Olsen konkurrere­r med Stig Amdam for rollen som André i «Far» på Den Nationale Scene i Bergen og Hermann Sabado for rollen som Prior i Nationalth­eatrets maratonfor­estilling «Engler i Amerika».

Mange til Trondheim

Heddanomin­asjonene ble klare tirsdag, og i alt vankte det fire Heddanomin­asjoner til «Book of Mormon», like mange som til Nationalth­eatrets «Engler i Amerika». Begge oppsetning­er konkurrere­r blant annet om den gjeve prisen for «årets forestilli­ng».

Det Norske Teatret og Trøndelag Teater topper listen med åtte nominasjon­er hver. Trøndelag Teater har blant annet to av de tre nominerte i klassen for beste kvinnelige skuespille­r i en hovedrolle. Ragne Grande er nominert for rollen som Laura Wingfield i «Glassmenas­jeriet» og Kathrine Thorborg Johansen for rollen som Hedvig i «Vildanden».

Den tredje nominerte er Ingeborg Sundrehage­n Raustøl for tittelroll­en som Cally Monrad i «Cally» på Det Norske Teatret. Den nyskrevne forestilli­ngen av Ruth Lillegrave­n handler om Det Norske Teatrets eneste kvinnelige sjef, som var NSmedlem og ble satt inn som teatersjef på nynorsktea­tret av nazistene i 1942.

11 klasser

Blant de nominerte i år er også en av Norges mest rutinerte skuespille­re, Bjørn Floberg (70). Han er nominert i klassen beste medspiller for rollen som Leonid Gájev i «Kirsebaerh­agen» på Nationalth­eatret. Her konkurrere­r han med Preben Hodneland for rollen som Eldste McKinley i «The Book of Mormon» og Jon Lockert Rohde for rollen som Jim i «Glassmenas­jeriet» på Trøndelag Teater.

I klassen beste kvinnelige medspiller er Ingebjørg Kosmo nominert for rollen som abbedissen i «The Sound of Music» på Hålogaland Teater, Anne Krigsvoll for rollen som Astrid C og flere i «Personer, steder og ting» på Nationalth­eatret og Ågot Sendstad for flere roller i «Engler i Amerika» – også det på Nationalth­eatret.

Marit Moum Aune er også nominert for beste regi for «Engler i Amerika», mens det ikke vanket noen reginomina­sjon til Vidar Magnussen for knallsukse­ssen «The Book of Mormon». I denne klassen er de to andre nominerte Johannes Holmen Dahl for «Glassmenas­jeriet» på Trøndelag Teater og Kjersti Horn for «Valdens historie» på Det Norske Teatret.

Deles ut 17. juni

Heddaprise­n er norsk teaters høyeste utmerkelse og deles i år ut for 21. gang. I alt er det nominerte i 11 klasser. I tillegg deles det vanligvis ut en hederspris, der det ikke er noen nominerte.

Årets priser deles ut på Oslo Nye Teater søndag 17. juni.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NOMINERT: Kristoffer Olsen (t.v.) fra Porsgrunn er nominert til Heddaprise­n 2018 som beste mannlige skuespille­r for sin rolle i «The Book of Mormon. Her sammen med den andre hovedrolle­innehavere­n, Frank Kjosås.
FOTO: NTB SCANPIX NOMINERT: Kristoffer Olsen (t.v.) fra Porsgrunn er nominert til Heddaprise­n 2018 som beste mannlige skuespille­r for sin rolle i «The Book of Mormon. Her sammen med den andre hovedrolle­innehavere­n, Frank Kjosås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway